Σε μία άνευ προηγούμενου διαδικτυακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, το Κρεμλίνο εργάζεται πάνω στην ενσωμάτωση ορισμένων στοιχείων του διαβόητου «Great Firewall» της Κίνας, (σ.σ. του πιο εξελιγμένου συστήματος ελέγχου, λογοκρισίας και φιλτραρίσματος περιεχομένου στο διαδίκτυο), μέσα στο επονομαζόμενο «Red Web, το αντίστοιχο δηλαδή ρωσικό σύστημα ελέγχου του ίντερνετ.
Η προσπάθεια της Μόσχας γίνεται σε στενή συνεργασία με την Κίνα και έπειτα από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών των δύο κυβερνήσεων μέσα στη χρονιά.
Στο πρώτο φόρουμ για την κυβερνοασφάλεια που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι και οι Ρώσοι ομόλογοί τους συναντήθηκαν στη Μόσχα για να ανταλλάξουν πληροφορίες.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Lu Wei, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το Διαδίκτυο, ο Fan Binxing, ο επονομαζόμενος και «πατέρας» του «Μεγάλου Ψηφιακού Τείχους» και ο Igor Shchyogolev, συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν σε θέματα που άπτονται του διαδικτύου και πρώην υπουργός Επικοινωνιών.
Επιπλέον, μέσα στη χρονιά, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev είχε δύο συναντήσεις με μέλη του κινεζικού Πολίτμπιρο με θέμα την ασφάλεια των πληροφοριών.
Μάλιστα, τον Ιούνιο, ο Πούτιν επισκέφτηκε το Πεκίνο για να υπογράψει ένα κοινό ανακοινωθέν για τον κυβερνοχώρο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Guardian, αυτό που επιθυμεί διακαώς η Ρωσία δεν είναι τόσο η ανταλλαγή πληροφοριών, όσο η απόκτηση της κινεζικής τεχνογνωσίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία δεν διαθέτει τα τεχνολογικά μέσα για να διαχειριστεί τους τεράστιους όγκους δεδομένων που απαιτεί το νέο ρωσικό νομοθετικό πλαίσιο (σ.σ. νόμος Yarovaya) για το διαδίκτυο και λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί δεν μπορεί να βασιστεί στη τεχνολογία της Δύσης.
Όμως, οι Κινέζοι είναι πρόθυμοι να τείνουν χείρα βοηθείας. Τον Αύγουστο έγινε γνωστό πως η Bulat, η ρωσική εταιρεία κατασκευής επικοινωνιακού εξοπλισμού βρισκόταν σε συζητήσεις με την Huawei, τον κινεζικό γίγαντα στις τηλεπικοινωνίες, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την αποθήκευση δεδομένων, αλλά και για την κατασκευή σέρβερ ικανών να διαχειριστούν τον όγκο αυτών των δεδομένων.
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έρχεται λίγες μέρες μετά την είδηση πως η Ρωσία μπλόκαρε οριστικά το «LinkedIn», όταν η Roskomnadzor, η κρατική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των επικοινωνιών, είχε αποφανθεί ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμορφώθηκε με τη ρωσική νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τους φορείς κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων πολιτών αποκλειστικά σε ρωσικούς σέρβερ.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Κρατική Δούμα ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του λεγόμενου νόμου «Yarovaya», ενός πακέτου τροποποιήσεων που συνέταξε η Irina Yarovaya, γνωστή για προηγούμενες περιπτώσεις λήψης μέτρων καταστολής διαδηλωτών και μη κυβερνητικών οργανισμών.
Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος εξανάγκαζε τους παρόχους τηλεφωνίας και ίντερνετ να αποθηκεύουν αρχεία όλων των επικοινωνιών για έξι μήνες και όλα τα μετά-δεδομένα (metadata) για τρία χρόνια, καθώς και να βοηθούν τις μυστικές υπηρεσίες να αποκωδικοποιούν κρυπτογραφημένες υπηρεσίες messaging.
σχόλια