Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα- Πότε χρειάζεται επίσκεψη σε πνευμονολόγο

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα- Πότε χρειάζεται επίσκεψη σε πνευμονολόγο Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Ο επιπολασμός του άσθματος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, με μέσο όρο περίπου 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες -το 8,6% του γενικού πληθυσμού- έχει άσθμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Αλλεργία (World Allergy Organization), περίπου το 50% των ασθματικών ηλικίας άνω των 30 ετών, είναι παράλληλα αλλεργικοί, σημειώνοντας ότι μία αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί το άσθμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Επίσης μεγαλύτερο ποσοστό ασθματικών μικρότερης ηλικίας, έχει αλλεργίες.

Μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι (παιδιά και ενήλικες) πάσχουν από άσθμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 250.000 θανάτους ετησίως και τονίζουν ότι το 1/3 των παιδιών σχολικής ηλικίας που πάσχουν από άσθμα, δεν έχει διαγνωστεί.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στον πνευμονολόγο

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από την περιγραφή συμπτωμάτων όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας, που η ένταση τους αλλάζει στο χρόνο, μαζί με εναλλασσόμενη μείωση της εκπνευστικής ροής του αέρα.

Περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής εικόνας (μη ελεγχόμενο ή αδιάγνωστο άσθμα) προκαλεί υπερδιάταση του πνεύμονα και τεράστια αύξηση του έργου της αναπνοής που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των αναπνευστικών μυών, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε θάνατο.

Ο πνευμονολόγος με την άρτια εκπαίδευσή του, στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που επιφέρει η νόσος τόσο στη σταθερή κατάσταση όσο και στους παροξυσμούς, αλλά και στην εκτέλεση και ερμηνεία των λειτουργικών δοκιμασιών του πνεύμονα, μπορεί να εκτιμήσει σωστά τη βαρύτητα της νόσου και να επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική και ανοσολογική θεραπευτική αγωγή.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ