Η απόφαση να πυροβοληθεί ο γορίλας στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι μετά την πτώση ενός τετράχρονου αγοριού στο κλουβί του, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, οργή στα social media και καμπάνιες με τις οποίες ζητείται να επιρριφθούν ευθύνες τόσο στους γονείς, όσο και στους αρμόδιους το πάρκου.
Μεγάλη είναι η συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια στον ζωολογικό κήπο, ενώ οι αξιωματούχοι επιμένουν πως η απόφαση για τη θανάτωση ήταν η μόνη λύση για να βγει ασφαλές το παιδί από εκεί.
Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια αναφορά στο Change.org ασκώντας έντονη κριτική στο Αστυνομικό Τμήμα Σινσινάτι και τον ζωολογικό κήπο και καλούν τους γονείς του παιδιού να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και την εποπτεία του παιδιού τους που κόστισε τη ζωή σε ένα σπάνιο ζώο.
RIP Harambe.
— Piers Morgan (@piersmorgan) May 29, 2016
A magnificent gorilla dies because a zoo failed to make its barriers safe. https://t.co/E5682u7SsL pic.twitter.com/dCwNKLIKJ1
Memorial at statue outside @CincinnatiZoo after Harambe was shot and killed there Sat. https://t.co/TKpDrA5EXl pic.twitter.com/15ddMsFabv
— WLWT.com (@WLWT) May 29, 2016
Η αστυνομία αναφέρει πως οι γονείς δεν έχουν ακόμη βρεθεί αντιμέτωποι με κυρώσεις, αλλά πως κάτι τέτοιο ίσως ζητηθεί από τον εισαγγελέα και ίσως ασκηθούν διώξεις για αμέλεια. Την ίδια ώρα, μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Harambe" έχει αρχίσει να συγκεντρώνει χιλιάδες υποστηρικτές εδώ και λίγες ώρες.
"Αν νομίζουμε ότι είναι αποδεκτό να σκοτώσουμε έναν γορίλα που δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, δεν νομίζω ότι η πόλη μας θα πρέπει να έχει γορίλες" αναφέρει η διαχειρίστρια στης σελίδας. Κάποιοι μάλιστα επιμένουν πως ο γορίλας δεν ήταν βίαιος απέναντι στο παιδί και πως η στάση του δείχνει προστατευτική διάθεση, κάτι που ισχυρίζονται πως φαίνεται και στο βίντεο. Κατά την άποψή τους, αν ο γορίλας ένιωθε απειλή από το παιδί θα το είχε σκοτώσει με ένα χτύπημα και δεν θα παρέμενε μαζί του για περίπου δέκα λεπτά. Σημειώνουν δε πως το γεγονός πως στο βίντεο καταγράφεται να στέκεται πάνω από το παιδί δείχνει ακριβώς αυτή την προστατευτική στάση.
Όμως κάποια άλλα βίντεο, που δημοσιοποιήθηκαν από ερασιτεχνική κάμερα δείχνουν ξεκάθαρα το γορίλα να σέρνει το παιδί μέσα στο νερό και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο διχασμό:
this happened while my Mom was at the gorilla exhibit. Her video. #cincinnatizoo #gorilla #harambe pic.twitter.com/RFBUQEQGAr
— Amber Soler (@Amber_Soler) May 29, 2016
Here's the rest of the video #cincinnatizoo #gorilla #harambe pic.twitter.com/fF2itjNbDx
— Amber Soler (@Amber_Soler) May 29, 2016
I lied. There is a little more not in the other two video. Third and final video #cincinnatizoo #gorilla #harambe pic.twitter.com/dxV2P8Xf9M
— Amber Soler (@Amber_Soler) May 29, 2016
Το παιδί μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Νοσοκομείο Σινσινάτι αλλά το νοσοκομείο επικαλείται την ιδιωτικότητα και δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τραυματισμό του. Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες πως τα τραύματά του ήταν από την πτώση και όχι από το ζώο.