Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν υπέγραφε έναν καταιγισμό διαταγμάτων, «ξηλώνοντας» αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη ημέρα της θητείας του, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τι άλλαξε στο Οβάλ γραφείο.
Κάθε Αμερικανός πρόεδρος διακοσμεί το Οβάλ γραφείο βάζοντας σε αυτό μια πινελιά της προσωπικότητάς του, δείχνοντας παράλληλα τον τύπο της προεδρίας που οραματίζεται. Ο Τζο Μπάιντεν άλλαξε αρκετά και σε αυτή την περίπτωση ο χώρος γέμισε προτομές και πίνακες προηγούμενων προέδρων αλλά και προσωπικοτήτων που έμειναν στην ιστορία.
«Ήταν σημαντικό για τον πρόεδρο να μπει σε ένα Οβάλ γραφείο που είναι σαν την Αμερική και άρχισε να δείχνει το ποιος θα είναι ως πρόεδρος», εξήγησε στην Washington Post, που ξεναγήθηκε πρώτη στον χώρο, η Άσλεϊ Γουίλιαμς, αναπληρώτρια διευθύντρια επιχειρήσεων του Οβάλ γραφείου.
Πλέον, στη μία πλευρά του γραφείου στο οποίο κάθεται ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται ένα μεγάλο πορτραίτο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Μία σαφής μνεία στον πρόεδρο που βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει σημαντικές κρίσεις, μια πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα ο Μπάιντεν, σημειώνει η Washington Post.
Στο τζάκι τοποθετήθηκαν οι προτομές του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι. Ο Μπάιντεν συχνά αναφέρεται στον αντίκτυπο των δύο ανδρών, στο πλαίσιο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.
Πίσω από το γραφείο βρίσκεται η προτομή του Σέζαρ Τσάβεζ- ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα με μεξικανική καταγωγή- ενώ στον χώρο υπάρχουν προτομές της Ρόζα Παρκς, της Ελέανορ Ρούσβελτ, όπως και ένα γλυπτό αλόγου με αναβάτη. Είναι έργο του Άλαν Χάουζερ, ο οποίος καταγόταν από τη φυλή των Τσιρικάουα Απάτσι, ενώ το γλυπτό ανήκε στον γερουσιαστή Ντάνιελ Ινόγιε, τον πρώτο Ιαπωνοαμερικανό που εξελέγη στο Κογκρέσο.
Κάποια από τα έργα συνδέονται, όπως τα πορτραίτα του πρώην προέδρου Τόμας Τζέφερσον και του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον, που είναι κρεμασμένα το ένα κοντά στο άλλο. Οι δύο άνδρες συχνά διαφωνούσαν και οι πίνακες τοποθετήθηκαν μαζί ως «ορόσημα για το πώς οι διαφορετικές απόψεις είναι σημαντικές για τη δημοκρατία», σύμφωνα με το γραφείο του Μπάιντεν.
Επίσης, στο Οβάλ γραφείο τοποθετήθηκε πορτραίτο του Βενιαμίν Φραγκλίνου, με στόχο να αντιπροσωπεύει το ενδιαφέρον του Μπάιντεν για την υποστήριξη της επιστήμης. Δίπλα, πάνω σε ράφι, βρίσκεται ένα σεληνιακό πέτρωμα, για να θυμίζει στους Αμερικανούς τις φιλοδοξίες και τα επιτεύγματα των προηγούμενων γενιών. Ακόμη, μεταξύ άλλων, στον χώρο τοποθετήθηκαν πίνακες των προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον και Αβραάμ Λίνκολν.
Μερικά από τα αντικείμενα που επέλεξε ο Μπάιντεν είναι γνώριμα. Για παράδειγμα, οι χρυσές κουρτίνες του Ντόναλντ Τραμπ αντικαταστάθηκαν με άλλες σε πιο σκούρα απόχρωση του ίδιου χρώματος, που διακοσμούσαν το Οβάλ γραφείο επί Μπιλ Κλίντον. Αλλά και το μπλε χαλί που τοποθετήθηκε βρισκόταν στον χώρο επί προεδρίας Κλίντον. Κάποια από τα έπιπλα, όπως καναπέδες και τραπεζάκια, προέρχονται επίσης από τη συλλογή του Λευκού Οίκου.
Πλέον από το γραφείο έφυγε το πορτραίτο του προέδρου Άντριου Τζάκσον. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις απόψεις του για τη δουλεία, αλλά και επειδή υπέγραψε τον νόμο που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους Ινδιάνων, μετά τον εκτοπισμό τους. Επίσης, δεν υπάρχουν πλέον πίσω από το γραφείο του προέδρου οι σημαίες των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων που είχε βάλει ο Τραμπ, αλλά μία αμερικανική σημαία και μία με την προεδρική σφραγίδα.
Αντίθετα, το κυρίαρχο στοιχείο του χώρου παραμένει ίδιο: το γραφείο που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν κράτησε το λεγόμενο «resolute desk», το οποίο χρησιμοποιούσε ο Ντόναλντ Τραμπ όπως και αρκετοί πρόεδροι πριν από εκείνον.