Πιέσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει στη συνάντηση της ομάδας των G7 ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο χρόνος για τη μαζική αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν εξαντλείται.
Το εκτεταμένο χάος και η βία έχουν κυριεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την πρωτεύουσα στις 15 Αυγούστου. Οι εκκενώσεις διεξάγονταν σε «πολεμική βάση» καθώς οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να τηρήσουν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα με τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
Χιλιάδες Αφγανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους αφότου έμαθαν ότι η κατάσταση ήταν «σχετικά ήρεμη» σε επαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα, είπε ο διπλωμάτης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι έχουν ελάχιστες πληροφορίες για την ασφάλεια σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας, προειδοποίησε ότι η εκκένωση θα είναι «σκληρή και επώδυνη» και πολλά ακόμη θα μπορούσαν να πάνε στραβά.
Ο Δημοκρατικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από ενημέρωση των αξιωματούχων για το Αφγανιστάν ότι δεν πιστεύει ότι η εκκένωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις οκτώ υπόλοιπες ημέρες.
«Πιστεύω ότι είναι δυνατό, αλλά και πολύ απίθανο με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί». Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα δοθεί παράταση, αν και είπε ότι οι ξένες δυνάμεις δεν είχαν ζητήσει κάτι τέτοιο. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, συνεχίζονται.
Πολλοί Αφγανοί φοβούνται τα αντίποινα και την επιστροφή σε μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου που οι Ταλιμπάν εφάρμοσαν όταν ήταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.
Ήδη έχουν αναφερθεί πολυάριθμα περιστατικά επιθετικότητας των Ταλιμπάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αναφορές για έρευνες «πόρτα-πόρτα» προκειμένου να εντοπίσουν παλιούς εχθρούς.
Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας που θα συναντηθούν σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα ενιαίας επίσημης αναγνώρισης ή ανανέωσης κυρώσεων για να ωθήσουν τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών μεταξύ άλλλων. «Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν να συντονιστούν εάν ή πότε θα αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Και θα δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά».
Οι ηγέτες των Ταλιμπάν, που προσπάθησαν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, ξεκίνησαν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες περιελάμβαναν συζητήσεις με μερικούς ηγέτες παλαιών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Χαμίντ Καρζάι.
Η αναγνώριση μιας αφγανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν από άλλες χώρες θα είχε σημαντικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των Ταλιμπάν στην εξωτερική βοήθεια από την οποία είχαν εξαρτηθεί οι προηγούμενες αφγανικές κυβερνήσεις.
Παράλληλα, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει πίεση από άλλους ηγέτες για παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για εκκενώσεις. Η Γαλλία είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η G7 θα πρέπει να εξετάσει εάν θα παραμείνει πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε εκτεταμένη κριτική σχετικά με την διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων, η οποία ξεκίνησε από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους Ταλιμπάν. Η δημοτικότητά του έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.
Με πληροφορίες του Reuters