Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν τόνισε πως δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ωστόσο έστειλε μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι κάτι τέτοιο δείχνει αναπόφευκτο, αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Ιράν έχει τονίσει ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα όμως, τα δυτικά κράτη θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την υποστήριξή του σε ομάδες ενάντια στο εβραϊκό κράτος, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, ο Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν έχει περιοδεύσει σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία. Συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στη Ντόχα και τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ και άλλοι μαχητές δεν είχαν τη στήριξη του Ιράν και πως η καθεμία απ’ αυτές τις οργανώσεις έχει τη δική της ταυτότητα. Τόνισε παράλληλα ότι «οι δολοφονίες μουσουλμάνων και αράβων στην Παλαιστίνη» δεν αφήνουν τις εν λόγω οργανώσεις «αδιάφορες».
Την ίδια ώρα όμως, στη δύση ανησυχούν πως το Ιράν θα μπορούσε να παροτρύνει δυνάμεις όπως είναι η Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες στην περιοχή. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή τον περασμένο μήνα, στέλνοντας δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι κάλεσε την Τεχεράνη «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», ενώ οι ΗΠΑ κλιμάκωναν τον πόλεμο στη Γάζα με τεράστια υποστήριξη προς το Ισραήλ.
Ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επισήμανε πως «ο πόλεμος έχει ήδη επεκταθεί στην περιοχή». Εξήγησε ότι «το γεγονός ότι ο στρατός της Υεμένης (το κίνημα των Χούτι που υποστηρίζεται από το Ιράν) επιτίθεται στα κατεχόμενα με πυραύλους και drones σημαίνει ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει να επεκτείνεται. Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ πολεμά με το ένα τρίτο του ισραηλινού στρατού δείχνει επίσης ότι ο πόλεμος έχει επεκταθεί».
Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ιράν ζητά κατάπαυση του πυρός
Η Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υφίσταται μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ιράν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, Ιρανοί αναλυτές στην Τεχεράνη έχουν σημειώσει ότι ο πόλεμος έχει ήδη δημιουργήσει διπλωματικές ευκαιρίες για τη χώρα, κάτι που έρχεται να αντιμετωπίσει την «απομονωμένη» εξωτερική πολιτική της χώρας. Να σημειωθεί πως ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ το Σαββατοκύριακο και συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου εδώ και πάνω από μια δεκαετία στη Σαουδική Αραβία. Επίσης, συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ομοίως για πρώτη φορά, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την κατάσταση στη Γάζα.
«Το Ιράν μέχρι στιγμής έχει μείνει επιτυχώς μακριά από οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στον πόλεμο και βελτίωσε τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη», δήλωσε ένας αναλυτής στην Τεχεράνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Παλαιστίνη δεν είχε ζητήσει ποτέ από το Ιράν να μπει στον πόλεμο. «Έχουν τα πάντα και παράγουν μόνοι τους πυραύλους και drones. Οι παλαιστινιακές αντιστασιακές ομάδες έχουν την ικανότητα να παράγουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζονται μέσα στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, αναφορικά με το τέλος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν είπε πως «είναι τώρα η ώρα για μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μεταξύ των παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων και των ισραηλινών δυνάμεων». Συμπλήρωσε πως «μπορώ να πω ξεκάθαρα, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις που έχουμε και μετά από συναντήσεις με ηγέτες στην περιοχή, ότι η μοίρα αυτού του πολέμου θα καθοριστεί από τις αντιστασιακές ομάδες, όχι το Ισραήλ».
Με πληροφορίες από Financial Times