To Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών σε πρόσφατη έρευνά του προειδοποιεί για το χαμηλό πληθυσμό ψαριών στη Μεσόγειο που μειώνονται συνεχώς την εικοσαετία 1990-2010.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η αλιεία γόνου. Όπως τονίζουν, αν αυτά τα νεαρά ψάρια αφήνονταν να ωριμάσουν και να αναπαραχθούν έστω και μία φορά, η κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων θα βελτιωνόταν σημαντικά.
Τα συρόμενα δίχτυα βυθού προκαλούν μεγάλες βλάβες, καθώς συλλέγουν αδιακρίτως ενήλικα και ανήλικα ψάρια. Ψάρια που ζουν κοντά στο βυθό, όπως ο μπακαλιάρος (Merluccius merluccius), το μπαρμπούνι (Mullus surmuletus) και η κουτσομούρα (Mullus barbatus) πλήττονται ιδιαίτερα από την αλιεία γόνου.
Έκθεση που παρουσίασε η Κομισιόν πριν από λίγες εβδομάδες αναγνώριζε ότι το 96% των πληθυσμών βυθόβιων ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, ενώ για τα πελαγικά είδη, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 71%.
Την ίδια ώρα που τα ψάρια στη Μεσόγειο μειώνονται, η ευρωπαϊκή Κοινή Αλιευτική Πολιτική έχει βοηθήσει τους αντίστοιχους πληθυσμούς στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και άλλες θάλασσες της Ευρώπης να σταθεροποιούνται ή και να αυξάνονται ακόμα.