Το κυνήγι φαλαινών στην Ιαπωνία είναι μια σκληρή πραγματικότητα που συνεχίζεται προκαλώντας αντιδράσεις παγκοσμίως πόσο μάλλον όταν αποκαλύπτεται ότι θύματα της φαλαινοθηρίας είναι ένας μεγάλος αριθμός εγκύων φαλαινών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, περισσότερες από 120 ρυγχοφάλαινες που κυοφορούσαν τα μικρά τους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού στην Ιαπωνία.
Αυτό αποκαλύπτει σχετική έκθεση προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή ενάντια στην Ιαπωνία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 128 από τις 333 ρυχγοφάλαινες που αλιεύτηκαν στο επί 12 εβδομάδες κυνήγι στον Νότιο Ωκεανό ήταν θηλυκές και οι 122 από αυτές ήταν έγκυες.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε έκθεση που υποβλήθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας και έγινε από εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών που συνεργάζεται με το αρμόδιο υπουργείο της Ιαπωνίας.
Αρκετοί ήταν οι φορείς που χαιρέτισαν τα ευρήματα της έκθεσης κάνοντας λόγο για συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία και καταδίκασαν τη σφαγή ως «αποτρόπαια».
Οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας δικαιολογούν την εν λόγω σφαγή επικαλούμενοι ένα «παράθυρο» στο διεθνές δίκαιο που επιτρέπει τη θανάτωση των ζώων για επιστημονικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είχε κερδίσει σχετική υπόθεση το 2014 στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του ιαπωνικού προγράμματος στον Νότιο Ωκεανό.
Μετά την απόφαση, όμως, η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέο ερευνητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα σκότωνε έως και 333 ρυγχοφάλαινες της Ανταρκτικής.
Το υπουργείο αλιείας της χώρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να μελετήσει καλύτερες μεθόδους διαχείρισης των πληθυσμών της ρυχγοφάλαινας.
σχόλια