Εσωτερικές αντιπαραθέσεις και «γκρίνια» στα ενδότερα της ΕΕ έχει προκαλέσει το θέμα του Brexit και κυρίως η κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για την στάση των χωρών μελών στην απόφαση της Βρετανίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την μεριά του δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει τη συζήτηση για το μέλλον της πέρα από το Brexit και επανέλαβε την επιθυμία του για περαιτέρω ενίσχυση της νομισματικής και οικονομικής ένωσης ενός πυρήνα χωρών μελών.
«Θα προτιμούσα να χτίσω το μέλλον από το να συζητάω για το παρελθόν», εξήγησε ο Μακρόν στην ετήσια συγκέντρωση των Γάλλων πρεσβευτών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Δεν θα πρέπει να αναλώσουμε όλη την ενέργειά μας στο Brexit», εξήγησε, προσθέτοντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα κάνει νέες προτάσεις για την επανεκκίνηση της Ευρώπης.
Γιούνκερ: Να διευθετηθεί το παρελθόν προτού εξεταστεί το μέλλον με τη Βρετανία
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για τη σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία μετά το Brexit, αν δεν έχουν λυθεί τα θέματα που αφορούν το διαζύγιο του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση για (...) τις νέες σχέσεις, κυρίως τις οικονομικές και τις εμπορικές, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης προτού λυθούν όλα τα θέματα που περιέχονται στο Άρθρο 50», τόνισε ο Γιούνκερ.
Πρέπει «πρώτα να διευθετήσουμε το παρελθόν, προτού εξετάσουμε το μέλλον», επέμεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Γιούνκερ, που μιλούσε ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στις βρετανικές θέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit που ξεκίνησε χθες Δευτέρα.
Δυσπιστία εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Βρετανούς να ανυπομονούν να συζητήσουν τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους να ζητούν πρώτα να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του διαζυγίου.
«Διάβασα προσεκτικά όλα τα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης: κανένα δεν με ικανοποίησε πραγματικά, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα προς διευθέτηση», σχολίασε ο Γιούνκερ.
«Το πρόβλημα των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε οριστική απάντηση», υπογράμμισε.