Απόφαση «σταθμός» στη Βρετανία: Καθεστώς πρόσφυγα σε non-binary άτομο - «Ξαναγεννήθηκα»

Απόφαση «σταθμός» στη Βρετανία: Καθεστώς πρόσφυγα σε non-binary άτομο - «Ξαναγεννήθηκα» Facebook Twitter
0

Καθεστώς πρόσφυγα αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε non-binary άτομο, από δικαστήριο της Βρετανίας. 

Στην απόφαση του Upper Tribunal, ανώτερου τακτικού δικαστηρίου, το non-binary άτομο, που ονομάζεται Arthur Britney Joestar και κατάγεται από το Ελ Σαλβαδόρ, αναφέρεται πως θα αντιμετωπίσει απειλές κατά της ταυτότητάς του αν επιστρέψει στη χώρα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο Ελ Σαλβαδόρ το προσδόκιμο ζωής για τις transgender γυναίκες είναι τα 35 χρόνια εξαιτίας της βίας. Στη Λατινική Αμερική και στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής, το προσδόκιμο κυμαίνεται ανάμεσα σε 30 έως 35 χρόνια, σε σύγκριση με το προσδόκιμο του πληθυσμού που κυμαίνεται ανάμεσα σε 65 και 81 χρόνια. 

Τον Ιούλιο, ακτιβιστές χαιρέτισαν την «απόφαση - ορόσημο» δικαστηρίου στο Σαν Σαλβαδόρ που έκρινε ένοχους τρεις αστυνομικούς για τη δολοφονία της Camila Díaz Córdova το 2019. Ο κάθε ένας από τους τρεις αστυνομικούς καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια φυλάκισης. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για έγκλημα μίσους κατά transgender γυναίκες στη χώρα. Ο ΟΗΕ έχει καλέσει σε περισσότερες δράσεις κατά της βίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δικαστήριο, το non-binary άτομο στο οποίο αναγνωρίστηκε το καθεστώς πρόσφυγα αντιμετωπίζει συγκεκριμένες απειλές, ανάμεσά τους σωματική και σεξουαλική βία, αν επιστρέψει στο Ελ Σαλβαδόρ. 

Το non-binary άτομο, 29 ετών σήμερα, κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2017 για να γλιτώσει από την καθημερινή κακοποίηση στην πατρίδα του. Μένει στο Λίβερπουλ. «Όταν περπατούσα στους δρόμους οι άνθρωποι μού πετούσαν σκουπίδια από τα παράθυρα, μία φορά, κάποιος μου πέταξε μία πλαστική σακούλα με ούρα», αναφέρει.

«Στο Ελ Σαλβαδόρ, τα non-binary άτομα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο - έχω δει πτώματα. Θα μπορούσαν να μου συμβούν τα πάντα. Θα μπορούσα να έχω βασανιστεί, να έχω βιαστεί, να έχω πυροβοληθεί, να έχω σκοτωθεί», αναφέρει προσθέτοντας πως κάποτε, στο Ελ Σαλβαδόρ, ελέγχθηκε από την αστυνομία. 

«Ένας από τους αστυνομικούς με ρώτησε για τα μαλλιά μου, μου είπε πως δεν είναι φυσιολογικά και πως θα με μάθαιναν πώς να γίνω άνδρας. Με γρονθοκόπησαν στο στέρνο και με έσπρωξαν στο έδαφος. Δεν ξέρω τι ήταν χειρότερο η επίθεση ή ότι κανένας δεν ήρθε να με βοηθήσει. Είχα μελανιές, αίμα στα χέρια και έκλαιγα. Αλλά κανείς δεν νοιάστηκε. Ήταν τρομακτικό». 

Προηγούμενες αποφάσεις βρετανικών δικαστηρίων είχαν απορρίψει το αίτημα. «Η δικαστής απλά με κατάλαβε, όλες τις μικρές λεπτομέρειες ... είδε όλη την εικόνα. Στο τέλος γύρισε σε εμένα, μου μίλησε ισπανικά και μου είπε πως έχω το δικαίωμα να μείνω στη χώρα και να είμαι ότι θέλω να είμαι. Έβαλα τα κλάματα. Ένιωσα σα να γεννήθηκα ξανά».

Το δικαστήριο ανέφερε επίσης πως κατά τις προηγούμενες ακροάσεις χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα η αντωνυμία «αυτός», ενώ ακτιβιστές ελπίζουν πως η απόφαση αυτή θα βοηθήσει και άλλα άτομα.   

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM