Μαρτυρίες ανθρώπων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και ανθρώπους της εκκλησίας φιλοξενούνται σε σχετικό ντοκιμαντέρ του Βελγίου, το οποίο έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τόσο τις περιγραφές των ανθρώπων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά όσο και τις ευθύνες ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων στο Βέλγιο, όπως ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ. Πρόκειται για έναν πρώην επίσκοπος της Μπριζ, ο οποίος το 2010 παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον ανιψιό του, Μαρκ.
Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ της φλαμανδικής δημόσιας τηλεόρασης VRT αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ των δυο τους και του καρδινάλιου Γκόντφριντ Ντάνελς, η αντίδραση του οποίου έχει προκαλέσει επίσης σχόλια. «Συγγνώμη, ακούω ότι ζητείς συγχώρεση» λέει ο καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς στον Ρότζερ Βαν Γκελουέ με εκείνον να απαντά: «Σας ζητώ συγγνώμη, αν μπορείτε να με συγχωρήσετε». Ο καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς συνεχίζει λέγοντας: «Όπως σε βλέπω, υποφέρεις κι εσύ από αυτό και όχι μόνο ο Μαρκ». Από την πλευρά του, ο Μαρκ Βαν Γκελουέ τον ρωτά: «Γιατί λυπάσαι αυτόν και όχι εμένα;»
Στο ντοκιμαντέρ επισημαίνεται πως ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν τιμωρήθηκε ποτέ από το Βατικανό, ενώ σήμερα διατηρεί τον τίτλο του ιερέα και του επισκόπου. Ωστόσο μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ, η διάσκεψη των επισκόπων του ζήτησε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.
Υπενθυμίζεται πως για χρόνια, η διάσκεψη ζητούσε από τη Ρώμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. «Τα γεγονότα ήταν σε μεγάλο βαθμό καταγεγραμμένα, υπενθυμίζει ο Τόμμι Σολτέ εκπρόσωπος των επισκόπων του Βελγίου, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ να μην είναι πλέον επίσκοπος και να μην είναι πλέον ιερέας». Την ίδια ώρα, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Τέλος, το δίκτυο rtl σημειώνει ότι σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν θα συναντηθούν με εκπροσώπους ανθρώπων που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς, καθώς και με τον επίσκοπο Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι.
-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ