Ένας από τους πιο γνωστούς επιμελητές αρχαιοτήτων στον κόσμο φέρεται να είναι ο υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε ως ύποπτος για την «κλοπή, εξαφάνιση ή καταστροφή» πολύτιμων αντικειμένων.
Σύμφωνα με την Telegraph και τους Times, πρόκειται για τον 56χρονο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και 30 χρόνια και θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στις αρχαιότητες από Ελλάδα και Μεσόγειο.
Ήταν, μάλιστα, μέλος της ειδικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου για τον εντοπισμό αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας, με σκοπό είτε την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, είτε την έκθεσή τους στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο Χιγκς θεωρείται ύποπτος ότι έπαιρνε για χρόνια αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς και ότι είχε αφαιρέσει από τη συλλογή του μουσείου μη κατηγοριοποιημένα αντικείμενα προκειμένου να τα πουλήσει στο eBay.
Ο γιος του Πίτερ Χιγκς δήλωσε στους Times ότι ο πατέρας του «δεν έχει κάνει τίποτα κακό και δεν είναι καθόλου χαρούμενος με αυτή την κατάσταση». «Έχασε τη δουλειά του και τη φήμη του και δεν νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Δεν θα μπορούσε να ήταν αυτός (σ.σ. ο κλέφτης). Δεν νομίζω ότι λείπει τίποτα από τη δική του συλλογή από όσο γνωρίζω», συμπλήρωσε ο γιος του Χιγκς.
Όπως αναφέρει η Telegraph, αντικείμενα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο eBay ήδη από το 2016. Ο Πίτερ Χιγκς φέρεται να πήρε μικρά αντικείμενα- χρυσά κοσμήματα, καθώς και πολύτιμα πετράδια- από τη συλλογή, μερικά από τα οποία είναι αρχαία ρωμαϊκά. Τα εν λόγω αντικείμενα πιστεύεται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες.
«Ίσως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι και τόσο ασφαλή στο Βρετανικό Μουσείο»
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με το πώς ο υπάλληλος που απολύθηκε- τον οποίο δεν κατονόμασε- μπόρεσε να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή χωρίς να εντοπιστεί. Από αυτή τη διαδικασία θα γίνουν και συστάσεις για την ασφάλεια στο Βρετανικό Μουσείο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ανώτερα στελέχη από τον τομέα των μουσείων της Βρετανίας αναρωτήθηκαν σήμερα εάν το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ακόμη υπεύθυνος θεματοφύλακας της αρχαιολογικής του συλλογής, η οποία περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα αμφισβητούμενης προέλευσης. Μάλιστα, η δικηγορική εταιρεία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα αποκατάστασης, δημοσίευσε στο Twitter: «Ίσως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι και τόσο ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Χιγκς προσλήφθηκε για πρώτη φορά στο Βρετανικό Μουσείο το 1993 και εργάστηκε σε ανώτερη επιμελητική θέση ως επικεφαλής του τμήματος για την Ελλάδα και τη Ρώμη. Είναι γνωστός ως ένας από τους λεγόμενους «μνημειακούς άνδρες» του μουσείου και ήταν ο κύριος επιμελητής της έκθεσης «Αρχαίοι Έλληνες: Αθλητές, πολεμιστές και ήρωες», η οποία παρουσιάστηκε το 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία.
Ο Πίτερ Χιγκς αναγνωρίστηκε ως ο φερόμενος κλέφτης όταν άρχισαν να πωλούνται αντικείμενα που, σε αντίθεση με προηγούμενα κομμάτια, είχαν καταγραφεί εκτενώς από το μουσείο και έτσι μπορούσαν να εντοπιστούν στον ψηφιακό του κατάλογο, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ. Αν και λειτουργούσε με ψευδώνυμο στο eBay, μια πύλη στον λογαριασμό του στο Paypal συνδέθηκε με τον λογαριασμό του στο Twitter, στο οποίο χρησιμοποιούσε το πραγματικό του όνομα.
Η έρευνα της αστυνομίας αφορά στην εξαφάνιση αντικειμένων που χρονολογούνται μεταξύ 1500 π.Χ. και 19ου αιώνα μ.Χ. Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου δεν έχει αποκαλύψει τι ακριβώς έχει κλαπεί. Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι οι κλεμμένοι θησαυροί, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν πολύτιμους λίθους, γυαλί και μέταλλο ακόμα και από το 1500 π.Χ., βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει συλληφθεί ο Πίτερ Χιγκς, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, με την Daily Telegraph να αναφέρει πως η οικογένειά του υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Βρετανικό Μουσείο: Η ανακοίνωση για την κλοπή των αρχαιοτήτων
Χθες το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως αντικείμενα της συλλογής του διαπιστώθηκε ότι «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν» και ότι ήδη απολύθηκε ένας υπάλληλος που θεωρήθηκε υπεύθυνος.
Για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη η έρευνα της αστυνομίας, ενώ το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε ανεξάρτητη αξιολόγηση για τα πρωτόκολλα ασφαλείας του. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του πρώην, πλέον, υπαλλήλου του μουσείου.
Στην πλειονότητά τους, τα αντικείμενα που χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν ήταν μικρά αντικείμενα τα οποία βρίσκονταν σε αποθήκη. Ανάμεσά τους ήταν χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα και κρατούνταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο.
«Είναι ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός», επεσήμανε σε δήλωσή του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβινγκ Φίσερ. «Το Μουσείο ζητά συγγνώμη για αυτό που συνέβη», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με ειδικούς προσπαθούν να εξακριβώσουν ακριβώς τι λείπει, καταστράφηκε και εκλάπη.
Από την πλευρά του ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι υπήρξε «εξαιρετική ανησυχία» όταν νωρίτερα φέτος διαπιστώθηκε ότι «αντικείμενα της συλλογής εκλάπησαν». Στη συνέχεια ενημερώθηκε η αστυνομία, ενισχύθηκε η ασφάλεια και ξεκίνησε η ανεξάρτητη αξιολόγηση για το τι συνέβη.
Η προτεραιότητα τώρα, επισήμανε ο Όσμπορν, είναι τριπλή: Να ανακτηθούν τα κλεμμένα αντικείμενα, να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να συμβεί για να αποτραπεί το συμβάν και να γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο.
Με πληροφορίες από SkyNews, Reuters, Daily Telegraph