Το Brexit «καταστρέφει» την χαρά των χριστουγεννιάτικων δώρων, καθώς όσοι Βρετανοί ετοιμάζονται να στείλουν δέματα σε οικογένεια και φίλους στην Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με γραφειοκρατία και χρεώσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένοι από εκείνους που έστειλαν δώρα στην ΕΕ φέτος αντιμετώπισαν προβλήματα που σχετίζονται από καθυστερήσεις και απροσδόκητες χρεώσεις μέχρι αντικείμενα που χάθηκαν. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι περισσότεροι άνθρωποι θα συναντήσουν κανόνες που εισήχθησαν φέτος σχετικά με τον ΦΠΑ και τις τελωνειακές επιβαρύνσεις που ισχύουν για αντικείμενα που αποστέλλονται στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει ο οργανισμός Which? στον Observer ότι η έρευνά του δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζουν ελάχιστα ή καθόλου για τους νέους κανόνες. «Οι αλλαγές που επέφερε το Brexit έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερο βάρος τελωνειακής γραφειοκρατίας τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ταχυμεταφορείς», δήλωσε ο Adam French, ειδικός σε θέματα για τα δικαιώματα των καταναλωτών. «Πρέπει να επισυνάψετε έντυπα τελωνειακής διασάφησης σε οτιδήποτε στέλνετε, περιγράφοντας πολύ καθαρά τι είναι και από πού προέρχεται».
Πλέον, τα τελωνειακά έντυπα είναι πλέον υποχρεωτικά για όλα τα δώρα και τα εμπορεύματα που αποστέλλονται σε χώρα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία στην ΕΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παραλήπτης μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει τελωνειακά τέλη ή ΦΠΑ και ένα τέλος διεκπεραίωσης προτού μπορέσει να πάρει το δέμα. Ενώ τα είδη που εισάγονται στην ΕΕ αξίας 22 € (£18) ή λιγότερο δεν εξαιρούνται πλέον από τον ΦΠΑ, τα καλά νέα για τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο –και για όσους λαμβάνουν δώρα από αυτούς– είναι ότι δέματα κάτω των 45 € που αποστέλλονται στην Ευρώπη παραμένουν χωρίς ΦΠΑ ή χρεώσεις.
Όπως σημειώνει η εταιρεία μεταφορών DPD, ως δώρο ορίζεται ένα είδος που δίνεται από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο χωρίς να μεσολαβεί πληρωμή. Τα προϊόντα που αγοράζονται από ιστοσελίδες όπως το Amazon ή το eBay και φέρουν την ένδειξη «δώρο» δεν θα θεωρούνται δώρα με βάση τους κανόνες. Σύμφωνα με τα βρετανικά ταχυδρομεία, ο κόσμος που στέλνει δώρα από τη χώρα προς την ΕΕ πρέπει να σιγουρευτεί ότι έχει σημειώσει το πεδίο που γράφει «δώρο» στο σημείο του τελωνειακού εγγράφου που αναφέρεται στο περιεχόμενο. «Για δώρα άνω των 45 ευρώ, οι χρεώσεις θα πληρώνονται κατά την παράδοση από τον παραλήπτη όπως συνήθως», αναφέρουν.
Σύμφωνα με έρευνα του Which?, σε ορισμένα από τα μέλη του, διαπίστωσε ότι οι μισοί (51%) από αυτούς που ρωτήθηκαν και σχεδίαζαν να στείλουν ένα δώρο σε κάποιον στην ΕΕ είπαν ότι δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τους νέους κανόνες και σχεδόν άλλοι τόσοι (48 %) πίστευαν ότι γνώριζαν ελάχισταν «Απίστευτα, μόνο ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνά μας μας είπε ότι αισθάνεται σίγουρος για τη γνώση των νέων κανόνων», δήλωσε ο οργανισμός.
Σε άτομα (7%) που έστειλαν δώρο στην ΕΕ από τον Ιανουάριο, το 34% είχε καθυστερήσεις, το 30% επλήγη από απροσδόκητες χρεώσεις και το 8% είπε ότι το δώρο τους χάθηκε.