Brexit: Πιθανή η καθυστέρηση εξόδου από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της Μέι

Brexit: Πιθανή η καθυστέρηση εξόδου από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της Μέι Facebook Twitter
EPA
0

Πιθανό να αναγκαστεί η Βρετανία να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου έξοδό της από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.


Αυτό δήλωσε την Κυριακή στο δίκτυο Sky News ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρόρι Στιούαρτ.

Η Μέι έχει δεσμευτεί να θέσει ενώπιον του κοινοβουλίου μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου και αν οι βουλευτές την απορρίψουν θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή για την επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

«Θεωρώ ότι θα υποχρεωθούμε σε μια επέκταση του Άρθρου 50», είπε ο Στιούαρτ ερωτηθείς ποια επιλογή θα προτιμούσε σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της Μέι. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επιλογή της μη συμφωνίας».

Για την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit μέχρι τον Ιούνιο ενημέρωσε την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαρακτηρίζοντας αυτό το σενάριο «πολύ πιθανό», όπως δήλωσε μη κατονομαζόμενος υπουργός στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent.

«Ο πρωθυπουργός μας έχει πει κατ΄ιδίαν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση ως τον Ιούνιο», δήλωσε ο υπουργός.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος αλλά είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται «μόνο στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας» και παρέπεμψε σε σχόλιο του Βαράντκαρ την Παρασκευή όπου έλεγε ότι είναι απίθανο ένα Brexit στις 29 Μαρτίου χωρίς ούτε συμφωνία, ούτε παράταση.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ χαρακτήρισε σήμερα απίθανο να δώσει μεγάλη παράταση για το Brexit στη Βρετανία η ΕΕ λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον Φοξ, παραμένει «εντελώς πιθανό» να αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου, αλλά πιθανόν να είναι απαραίτητη μια επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 προκειμένου να γίνει ομαλά η έξοδος από το μπλοκ.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η όποια επέκταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τέλος Ιουνίου.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε αν η ΕΕ επέμενε σε μια μεγαλύτερη περίοδο καθυστέρησης 21 μηνών ή δύο ετών, ο Φοξ είπε στο BBC: «Θα με σόκαρε γιατί θεωρώ ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα. Η ΕΕ δεν θέλει η Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM