Η τρίτη και τελευταία έκλειψη ηλίου για το 2019 είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες και χιλιάδες άνθρωποι σε περιοχές του πλανήτη συγκεντρώνονται για να δουν το «δαχτυλίδι της φωτιάς».
Η δακτυλιοειδής έκλειψη είναι από τις πιο εντυπωσιακές, όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει πλήρως τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «δακτύλιος φωτιάς» γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το ηλιακό στέμμα δεν είναι ορατό.
Στις ολικές ηλιακές εκλείψεις ο σεληνιακός δίσκος καλύπτει κατά 100% τον ηλιακό δίσκο (η τελευταία είχε συμβεί τον Ιούλιο). Στις μερικές εκλείψεις το φεγγάρι καλύπτει μόνο ένα μέρος του Ήλιου.
Το «μονοπάτι» της έκλειψης ξεκίνησε στις 05:34 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης στη Σαουδική Αραβία (220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ) και μετακινήθηκε ανατολικά προς το Κατάρ, τη Νότια Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ινδονησία, Η έκλειψη θα καταλήξει στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό έχοντας γίνει ορατή από μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και τη βόρεια Αυστραλία. Ωστόσο ο σχηματισμός από τη σκιά του φεγγαριού με το φωτεινό στεφάνι, που είναι γνωστός ως «δαχτυλίδι της φωτιάς», δεν είναι ορατός από όλες τις χώρες και η διάρκεια του είναι μόλις 3-4 λεπτά.
من السعودية، ماليزيا، باكستان وغيرها من دول، هكذا شاهد الناس كسوف الشمس.#الرؤية_بلا_حدود #SolarEclipse pic.twitter.com/XJBC1pYv22
— صحيفة الرؤية (@Alroeya) 26 Δεκεμβρίου 2019
#SolarEclipse pic.twitter.com/SOPGDTzFRB
— Yazan | يَزَنْ (@YazanofArabia) 26 Δεκεμβρίου 2019
#SolarEclipse From completion to decline pic.twitter.com/rOS3iU6LsJ
— Abaidullah Aslam (@Abaidulah_Aslam) 26 Δεκεμβρίου 2019
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.