Η χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού θα επιταχύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού, προειδοποίησαν γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί επί των λοιμώξεων, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ήδη, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων είχε δημιουργήσει ανησυχία για έξαρση των μολύνσεων από κορωνοϊό το προσεχές διάστημα. Τώρα περίπου 1.300 ειδικοί σε ζητήματα υγείας υπέγραψαν αίτηση με την οποία καλούν την αστυνομία να σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικά εναντίον των διαδηλωτών. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα (1,9 εκατ.) και τους περισσότερους θανάτους (109.791) απο κορωνοϊό. Στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό ανακοινώθηκαν 749 θάνατοι.
Στο παρελθόν, ειδικοί για ζητήματα δημόσιας υγείας και ακτιβιστές είχαν επισημάνει ότι η χρήση δακρυγόνων μπορούν να έχουν σοβαρές- και πιθανόν θανατηφόρες- συνέπειες, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα. Όμως τώρα στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις έκαναν χρήση χημικών ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων, που υπήρχαν εντάσεις. Υπήρξαν όμως και καταγγελίες για χρήση τους σε ειρηνικούς διαδηλωτές, όπως έξω από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να πάει ο Ντόναλντ Τραμπ σε παρακείμενη εκκλησία και να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο.
Πώς συμβάλλουν στη μετάδοση
Με δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνουν οι άνθρωποι όταν βήχουν, φτερνίζονται, αναπνέουν ή μιλούν, η χρήση δακρυγόνων και άλλων παραγόντων που προκαλούν ερεθισμό και κάνουν τους ανθρώπους να πνίγονται, να βήχουν και να βγάζουν τις μάσκες τους θα βοηθήσουν τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί, εξήγησε ο δρ. Πίτερ Τσιν-Χονγκ, λοιμωξιολόγος που βοήθησε στη σύνταξη της αίτησης των ειδικών.
Τα αέρια και τα σπρέι πιπεριού θα κάνουν τους ανθρώπους «να φωνάξουν, εκτοξεύοντας σταγονίδια, τα οποία μπορεί να φέρουν τον κορωνοϊό, δίνοντάς τους υπερδυνάμεις, για να εξαπλωθούν ακόμη πιο μακριά από τα 1,8 μέτρα», συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.
«Ρίχνουν» τις αντιστάσεις του οργανισμού
Πέρα από αυτό όμως, αυτά τα χημικά προκαλούν ερεθισμό στη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί στη μόλυνση, τόνισε ακόμη.
Αν και ακόμη επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει το πώς τα δακρυγόνα επηρεάζουν την ικανότητα αυτή του οργανισμού, «είναι ανησυχητικό και εύλογο ότι η έκθεση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον νέο κορωνοϊό», επεσήμανε ο Τσιν- Χονγκ.
Μελέτη του 2014 είχε καταλήξει ότι στρατιωτικοί που εκτίθενται σε δακρυγόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και η πνευμονία. «Αν σου ρίχνουν δακρυγόνα είναι σαν να καπνίζει κάποιος μέσα στους πνεύμονές σου. Είναι σαν οποιαδήποτε άλλη μόλυνση και- όπως η μόλυνση- μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για ασθένειες του αναπνευστικού», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.
Στην ίδια αίτηση, οι ειδικοί καλούν την αστυνομία να μην βάζει τους διαδηλωτές που συλλαμβάνει σε περιορισμένους χώρους, όπως κελιά και οχήματα, όπου υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.
Πάντως, παρά τις ανησυχίες τους, οι ειδικοί καλούν τις αρχές να «μην διαλύουν τις διαμαρτυρίες υπό το πρόσχημα της διατήρησης της δημόσιας υγείας». Παράλληλα επισημαίνουν ότι «Αν και ο κορωνοϊός αποτελεί κίνδυνο, ο ρατσισμός είναι μολυσματική ασθένεια. Είναι μια απειλή για τη δημόσια υγεία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ακουστούν».
Σε ό,τι αφορά τα δακρυγόνα σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ απαγορεύτηκε η χρήση τους αυτή την περίοδο. Στο Σιάτλ, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την Παρασκευή εντολή για παύση της χρήσης τους στις διαδηλώσεις, για 30 ημέρες. Όμως, στη συγκέντρωση του Σαββάτου η αστυνομία έκανε χρήση άλλων χημικών μέσων.
Επίσης, στο Ντένβερ δικαστής διέταξε τον περιορισμό της χρήσης χημικών όπλων από την αστυνομία, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν νέα στάνταρντ στην πολιτεία για τη διαχείριση πολυπληθών διαμαρτυριών.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια