Εκατοντάδες διαδηλωτές από τη μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων της Κίνας συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη καλώντας σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.
Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για αιματοβαμμένους αγώνες και παροτρύνουν τους συμμετέχοντες να μιλήσουν ενάντια στη κακομεταχείριση της Κίνας προς την εθνική μειονότητα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ξεκίνησαν επίσημα σήμερα υπό τη σκιά ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και χωρίς τους περισσότερους θεατές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Κίνα σταμάτα τη γενοκτονία», «Μουσουλμάνοι μην κοιμάστε, σηκωθείτε για τους αδερφούς σας», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι έκλεισαν για λίγο κεντρικούς δρόμους. Ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια με τις τουρκικές αρχές καθώς οι συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν να ανέβουν έναν λόφο προς το κινεζικό προξενείο .
«Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν γίνονται στο χιόνι, αλλά στο αίμα», είπε ένας διαδηλωτής, ο 26χρονος φοιτητής Abdullah Mudinoglu.
Πολλοί διαδηλωτές, κυμάτισαν τις γαλανόλευκες σημαίες του κινήματος ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τουρκεστάν, μια ομάδα που το Πεκίνο λέει ότι απειλεί τη σταθερότητα της μακρινής δυτικής περιοχής του Σιντζιάνγκ.
Περίπου 50.000 Ουιγούροι υπολογίζεται ότι ζουν στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη διασπορά της κοινότητάς τους εκτός της Κεντρικής Ασίας. Οι Τούρκοι έχουν στενούς εθνοτικούς, θρησκευτικούς και γλωσσικούς δεσμούς με τους Ουιγούρους.
«Καλούμε όλη την ανθρωπότητα να μποϊκοτάρει και να μην παρακολουθήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τους αθλητές να μην συμμετέχουν σε αυτούς τους αιματηρούς αγώνες», είπε στο πλήθος ο Χινταγιέτ Ογκουζάν, επικεφαλής του Συλλόγου Εκπαίδευσης και Αλληλεγγύης του Ανατολικού Τουρκεστάν.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από την κοινότητα των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, κρατούνται σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στο Xinjiang από το 2016.
Η Κίνα αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων, αλλά έκτοτε είπε ότι είναι επαγγελματικά κέντρα και έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Αρνείται όμως, όλες τις κατηγορίες για κακοποιήσεις.
«Είμαστε εντελώς ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εκεί καθώς διαπράττεται τέτοια γενοκτονία κατά των Ουιγούρων», είπε ο 28χρονος Σουφινούρ Ομερτσάν, που παραβρέθηκε στη διαμαρτυρία της Παρασκευής.
«Ο πατέρας μου ήταν ιστορικός και τον έστειλαν στη φυλακή λόγω των κειμένων και των βιβλίων που έγραφε. Δεν έχω νέα του από το 2017.»
Τον περασμένο μήνα, 19 Ουιγούροι υπέβαλαν μήνυση σε Τούρκο εισαγγελέα κατά Κινέζων αξιωματούχων, κατηγορώντας τους ότι διέπραξαν γενοκτονία, βασανιστήρια, βιασμούς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Δανία δήλωσαν ότι δεν θα στείλουν επίσημες διπλωματικές αντιπροσωπείες στους Αγώνες, διαμαρτυρόμενοι για την τακτική της Κίνας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με πληροφορίες του Reuters