Η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Άρμιν Λάσετ για το μέλλον της Γερμανίας, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε με την ιδιότητα της καγκελαρίου, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών.
«Ο Άρμιν Λάσετ έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής του ότι μπορεί να το υλοποιήσει αυτό, όχι μονάχα στη θεωρία αλλά με πάθος και αφοσίωση», διαβεβαίωσε η ίδια, περιγράφοντας στο πρόσωπό του έναν ηγέτη που «χτίζει γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων» και αποδέχεται τις διαφορές τους.
«Πρέπει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, αυτό θα μετράει για εσάς αύριο, διότι πρόκειται για τη χώρα σας και αποφασίζετε για την μελλοντική κυβέρνησή σας», η οποία θα πρέπει να εγγυηθεί «την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και συνεπώς, ο Άρμιν Λάσετ έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει ως ομοσπονδιακός καγκελάριος».
Οι περισσότεροι Γερμανοί λένε ότι δεν θα τους λείψει η Μέρκελ
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν πιστεύουν ότι θα τους λείψει η Άγγελα Μέρκελ, που διετέλεσε καγκελάριος της χώρας επί σχεδόν 16 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε στο ινστιτούτο ερευνών Civey ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα τους λείψει η απερχόμενη καγκελάριος.
Αντίθετα το 38% δήλωσε ότι θα τους λείψει, ενώ 10% ήταν αναποφάσιστοι. Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θα τους λείψει η Μέρκελ οι περισσότεροι ήταν ψηφοφόροι του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU), σε ποσοστό 63%.
Εξάλλου μόνο το 2% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συμμεριζόταν την ίδια άποψη.
Οι υποψήφιοι
Λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία – ο Όλαφ Σολτς (SPD) και ο Άρμιν Λάσετ (CDU)—θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.
Από την πλευρά του Σολτς θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Η υποψήφια των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία. Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Μπέρμποκ δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία.
Όμως οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους σε αυτές τις εκλογές και πιθανόν να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί στη Γερμανία. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά. Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός. Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς. Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Tοπικές εκλογές σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο - Δύο γυναίκες στην «πρώτη γραμμή»
Αυτή την Κυριακή δεν γίνονται μόνο βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Παράλληλα με την Ομοσπονδιακή Βουλή οι κάτοικοι του Βερολίνου ψηφίζουν για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, ενώ κάλπες για την τοπική κυβέρνηση ανοίγουν και στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Σύμφωνα με την DW, σε αυτές τις αναμετρήσεις ξεχωρίζουν δύο γυναίκες που εγγράφουν υποθήκη για υψηλότερα αξιώματα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Πρόκειται για την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Βερολίνο Φραντσίσκα Γκίφαϊ και την πρωθυπουργό του Μεκλεμβούργου Μανουέλα Σβέσιγκ, επίσης ηγετικό στέλεχος του SPD, που διεκδικεί φέτος την επανεκλογή της.
Η Φραντσίσκα Γκίφαϊ μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός αυτοκινήτων, η μητέρα της υπάλληλος σε οικοδομικό συνεταιρισμό. Μετά την πτώση του Τείχους έμειναν και οι δύο άνεργοι, κάτι που σημάδεψε τη νεαρή Φραντσίσκα, αλλά και της έδωσε επιπλέον κίνητρο να γίνει ιδιαίτερα επιμελής στο σχολείο, όπως σημειώνει η εφημερίδα Berliner Zeitung.
Σε εποχές κρίσης για τη σοσιαλδημοκρατία η Φραντσίσκα Γκίφαϊ είχε ξεχωρίσει από το 2015, όταν εξελέγη δήμαρχος στην «προβληματική» συνοικία Νόικελν του Βερολίνου, ενώ μόλις τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ. Στο μεταξύ έχει ολοκληρώσει, από το 2009, τη διδακτορική της εργασία στις Πολιτικές Επιστήμες. Ένα νέο αστέρι γεννιέται στη γερμανική πολιτική. Ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρείο του SPD. Τον Οκτώβριο του 2018 επισκέπτεται την Ελλάδα για να μονογραφήσει στο Προεδρικό Μέγαρο τη συμφωνία για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στη συνέχεια δίνει το παρών στα εγκαίνια του γραφείου του ιδρύματος στη Λειψία.
Λίγο αργότερα έρχεται η μεγάλη ανατροπή: το 2019 η Φρανσίσκα Γκίφαϊ κατηγορείται για λογοκλοπή στο διδακτορικό της. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που αντιμετώπιζαν παρόμοιες κατηγορίες, η υπουργός δεν κάνει λόγο για «συνωμοσίες» ή «καμπάνιες δυσφήμησης», παρά μόνο διαβεβαιώνει ότι δεν έκανε κάτι επιλήψιμο. Θέλει να παραιτηθεί, η καγκελάριος την παρακινεί να μείνει, οι αρμόδιοι στο πανεπιστήμιο συνεδριάζουν και αποφασίζουν να της απευθύνουν «επίπληξη», αλλά όχι να της αφαιρέσουν τον διδακτορικό τίτλο. Ωστόσο αργότερα αλλάζουν γνώμη και ανοίγουν ξανά τη διαδικασία. Αλλά στο μεταξύ η Φρανσίσκα Γκίφαϊ έχει πάρει τις αποφάσεις της: αποχωρεί από το υπουργείο, αλλά ανέρχεται στην κορυφή της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Βερολίνο και ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για τις τοπικές εκλογές του 2021. Εάν εκλεγε ί- και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον θα τα καταφέρει - τότε ασφαλώς θα έχει «εξαγνιστεί» στη λαϊκή ψήφο. Και θα υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά τη φιλοδοξία της για υψηλότερα αξιώματα.
Κερδίζοντας την πιο δύσκολη μάχη
Στα «πέτρινα χρόνια» του SPD άρχισε την πολιτική της σταδιοδρομία και η Μανουέλα Σβέσιγκ στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Σβερίν στο Μεκλεμβούργο της Ανατολικής Γερμανίας. Σε ηλικία μόλις 34 ετών ανέλαβε το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων στην τοπική κυβέρνηση. Ήταν η νεότερη πολιτικός που κατέλαβε ποτέ υπουργικό αξίωμα στη Γερμανία. Το 2017 εξελέγη πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Όση προσήνεια εμφανίζει στις κοινωνικές συναναστροφές και στην πολιτική συζήτηση, τόση αποφασιστικότητα μπορεί να επιδείξει στην καθημερινή πρακτική, αν χρειαστεί. Το απέδειξε πριν λίγους μήνες, σε μία περίοδο που είχε κλιμακωθεί η αντιπαράθεση για τον αγωγό Nord Stream 2 και η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου έκανε δηλώσεις μπροστά στα τελευταία έργα για την ολοκλήρωση του αγωγού, φορώντας κατάλληλη εξάρτυση και προστατευτικό κράνος. Το μήνυμα - και ενόψει εκλογών - ήταν σαφές: ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν σκοπεύουμε να μην τον χρησιμοποιήσουμε.
Το 2019 αναγκάστηκε να δώσει μία μάχη πιο επίπονη από εκείνη των εκλογών, τη μάχη απέναντι στην επάρατη νόσο. Με διακριτικότητα ανακοίνωσε δημοσίως το πρόβλημα υγείας, αλλά ταυτόχρονα παρακάλεσε την κοινή γνώμη να σεβαστεί την προσωπική της ζωή. Όλα δείχνουν ότι τα κατάφερε και επέστρεψε δριμύτερη. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία το SPD προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με το απίστευτο ποσοστό του 39%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η εθνολαϊκιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 18% και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) περιορίζονται στο 13%. Με την επανεκλογή της θεωρείται βέβαιο ότι η Μανουέλα Σβέσιγκ επανέρχεται δυναμικά στη νέα, ηγετική ομάδα του SPD.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ