Καθώς αριθμός - ρεκόρ ανθρώπων στρέφεται σε 100% φυτική διατροφή, η ζήτηση για υποκατάστατα του κρέατος έχει ενταθεί.
Η ισπανική start up "Novameat" προσφέρει ως εναλλακτική για το κρέας, φυτικές «μπριζόλες» σχεδιασμένες σε 3D εκτυπωτή. Στόχος της εταιρείας, οι «μπριζόλες» να ανέβουν μαζικά στα ράφια την επόμενη χρονιά.
Η «μπριζόλα» αποτελείται από φασόλια, φύκια και χυμό παντζαριών, με ειδικά επεξεργασμένες φυτικές ίνες που θυμίζουν μυϊκό ιστό. Η Novameat θέλει να ξεκινήσει να προωθεί τα προϊόντα της από φέτος σε μερικά εστιατόρια της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Ξεκίνησα με την μοσχαρίσια μπριζόλα, επειδή θεωρώ πως είναι το ιερό δισκοπότηρο για το φυτικό κρέας», λέει ο Giuseppe Scionti, ιδρυτής της Novameat. «Είναι το πιο δύσκολο». Η εταιρεία είχε αποκαλύψει την πρώτη της 3D μπριζόλα το 2018, αλλά οι τελευταίες συνταγές είναι αυτές που αποδίδουν ρεαλιστικά τόσο τη γεύση όσο και την υφή.
Μία φυτική μπριζόλα χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για να εκτυπωθεί και να ψηθεί.