Έλλειμμα σερβιτόρων και μαγείρων στη Γερμανία

Έλλειμμα σερβιτόρων και μαγείρων στη Γερμανία Facebook Twitter
EPA
0

Πολλά γερμανικά εστιατόρια περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους διότι, παρά τη ζήτηση, δεν βρίσκουν σερβιτόρους και μάγειρες.


Όταν άλλοι τρώνε, πίνουν ή γιορτάζουν ο Ράινερ Βίντμερ και οι συνάδελφοί του στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Γερμανίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση. «Ιδίως την περίοδο των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς έχουμε πρόβλημα», λέει ο γερμανός γαστρονόμος που διατηρεί αλυσίδα εστιατορίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και διαπιστώνει ότι παρά την αύξηση των πελατών δεν επαρκούν τα γκαρσόνια και μάγειρες.


Το πρόβλημα είναι παγγερμανικό, δηλώνει ο Ντάνιλε Ολ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδοχείων και Εστίασης Dehoga. Γ

ια το λόγο αυτό πολλοί ξενοδόχοι και εστιάτορες αναγκάζονται να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους ή αυξάνουν τις μέρες στις οποίες τα κέντρα παραμένουν κλειστά. Δεν είναι λίγα τα μικρότερα σε μέγεθος εστιατόρια, τα οποία βάζουν εν τέλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.


Ο σύνδεσμος Dehoga ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανονισμούς και τους όρους του εργατικού δικαίου, ώστε το ωράριο να γίνει ελαστικότερο και να αποφεύγεται ευκολότερα η καταβολή κατώτατου ωριαίου μισθού, δηλώνει ο εκπρόσωπος του συνδέσμου.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος της εστίασης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη παρουσιάζει πρωτοφανή ανάπτυξη. Ενδεικτικό ότι οι εργαζόμενοι για τους οποίους καταβάλλονται από τους εργοδότες κοινωνικές εισφορές αυξήθηκαν από το 2010 από 100.000 σε 130.000. Παρ΄ όλα αυτά περισσότερες από 5.300 θέσεις στη γαστρονομία παραμένουν φέτος κενές.


«Οι πελάτες να εκφράζουν εκτίμηση σε όσους τους σερβίρουν»

Ο κλάδος της εστίασης και των ξενοδοχείων στην Γερμανία, αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η αναζήτηση προσωπικού αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Περίπου το 60% των μελών δήλωσαν σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση ότι η αναζήτηση προσωπικού αποτελεί πρόκληση.


Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και την εστίαση NGG καθιστά σαφές ότι «τα προβλήματα του κλάδου δεν μπορεί να επιλυθούν στην πλάτη των εργαζομένων.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου στην Βάδη-Βυρτεμβέργη Ούβε Χίλντεμπραντ «το μόνο που βοηθά για αντιμετωπιστεί το ζήτημα είναι υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας για να δοθεί κίνητρο σε εν δυνάμει εργαζόμενους να στελεχώσουν ξενοδοχεία και χώρους εστίασης. Επί δεκαετίες οι εργοδότες παρέλειψαν να επενδύσουν σε έμψυχο υλικό.


Ο Ράινερ Βίντμερ συμφωνεί ότι «η αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρουν σερβιτόροι και μάγειρες είναι ιδιαίτερα σημαντική». Θεωρεί ωστόσο ότι και οι πελάτες φέρουν ευθύνη: «Οι άνθρωποι είναι ο καθοριστικός παράγοντας στη δουλειά μας. Οι πελάτες οφείλουν να δείχνουν εκτίμηση σε όσους τους σερβίρουν ή τους μαγειρεύουν».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα στην Ουάσινγκτον: Επί χρόνια προειδοποιούσαν για τον υπερβολικά φορτωμένο εναέριο χώρο

Διεθνή / Δυστύχημα στην Ουάσινγκτον: Επί χρόνια προειδοποιούσαν για τον υπερβολικά φορτωμένο εναέριο χώρο

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πτήσεων στο αεροδρόμιο Ρίγκαν είχε επισημανθεί ως πρόβλημα, ενώ οι πιλότοι έχουν παραπονεθεί για την παρουσία στρατιωτικών και άλλων αεροσκαφών, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal
LIFO NEWSROOM
Ιταλική πόλη κατακλύζεται από τουρίστες: «Δεχόμαστε επίθεση», δηλώνει ο δήμαρχος

Διεθνή / Ιταλική πόλη κατακλύζεται από τουρίστες: «Δεχόμαστε επίθεση», δηλώνει ο δήμαρχος

Ποστ μιας ινφλουένσερ στο TikTok «έφερε» στην πόλη Ροκαράζο, στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, 260 λεωφορεία με τουρίστες μόνο την Κυριακή - «Ήταν μια πραγματική επίθεση και η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη»
LIFO NEWSROOM
Συντριβή αεροσκάφους στην Ουάσινγκτον: Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά»

Διεθνή / Συντριβή αεροσκάφους στην Ουάσινγκτον: Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά»

Αξιωματούχοι του NTSB τόνιζαν πως δεν διαθέτουν «επαρκή στοιχεία» για να μιλήσουν για τις αιτίες, συμπληρώνοντας πως η υπηρεσία λογαριάζει να δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικό πόρισμα «εντός 30 ημερών»
LIFO NEWSROOM