Ένας στους τρεις Ισραηλινούς θέλει να φύγει από τη χώρα του

Ένας στους τρεις Ισραηλινούς θέλει να φύγει από τη χώρα του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN
0

Καθώς δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συνεχίζουν να συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις για τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα δικαιοσύνης, ένας στους τρεις πολίτες σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής Τσεν Χόφμαν. Μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, γευματίζουν και στη συνέχεια πηγαίνουν στις διαδηλώσεις. 

«Δεν είναι το σύνηθες για μας να πηγαίνουμε και να διαμαρτυρόμαστε στους δρόμους, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε γιατί χάνουμε τη χώρα μας, έτσι αισθανόμαστε» λέει ο γιατρός, ενώ παρακολουθεί την εβδομαδιαία διαδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου. 

Ο κορυφαίος ακτινολόγος βρίσκεται τώρα σε διαδικασία μετακίνησης σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, προσπαθεί να πείσει και άλλα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία έχουν όλα ευρωπαϊκά διαβατήρια, να σκεφτούν να φύγουν μαζί του.

Αναφέρει πως θα πάει δοκιμαστικά στο Λονδίνο και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ισραήλ συνεχίζει να επιδεινώνεται, θα σκεφτεί να μην επιστρέψει ποτέ. 

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι ο νόμος που μειώνει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Ωστόσο, ο σκληροπυρηνικός κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του ενισχύουν τη δημοκρατία, διορθώνοντας ένα δικαστικό σύστημα στο οποίο οι εκλεγμένοι πολιτικοί ανατρέπονται πολύ εύκολα.

Ενώ οι διαδηλωτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι νέοι νόμοι μπορούν να ανατραπούν, πολλοί παραδέχονται ότι η μετανάστευση είναι μεταξύ των σκέψεών τους. 

«Θα μου ραγίσει η καρδιά, αλλά δεν θα μεγαλώσω τα παιδιά μου σε μια χώρα που δεν είναι δημοκρατική» λέει η Σάρα, μια μητέρα που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Αν δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι τα δικαιώματα της κόρης μου, ως νεαρής γυναίκας, είναι εγγυημένα, δεν θα μείνουμε εδώ». 

Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα μετεγκατάστασης λένε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στη δουλειά τους. Πλην των ανησυχιών για τη δημοκρατία, υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που οδηγούν στη μετανάστευση. 

«Έχουμε δει δραματική αύξηση της ζήτησης για πληροφορίες: θέλουμε να μετακομίσουμε σε άλλη χώρα, πώς ξεκινάμε τη διαδικασία;» σημειώνει ο Σέι Ομπαζάνεκ, διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας, της Ocean Relocation. «Όσοι έχουν ξένα διαβατήρια και είναι σε θέση να μετακομίσουν, ζητούν συμβουλές». 

Η Ρουθ Νέβο, ειδική σε θέματα μετεγκατάστασης με έδρα την Πορτογαλία, έχει αρχίσει να δέχεται, για πρώτη φορά, Ισραηλινούς πελάτες. «Είναι απολύτως τρελό, από εκεί που δεν είχαμε κανέναν, τώρα δεχόμαστε 25 ερωτήματα την ημέρα. Και οι άνθρωποι που ρωτούν είναι πολύ μορφωμένοι. Μιλάω για δικηγόρους, δικαστές, αστυνομικούς, καθηγητές πανεπιστημίου- απλά ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει». 

Οι διεθνείς τάσεις υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι απ΄όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν για πολιτικούς λόγους, τελικώς δεν το κάνουν. Πριν και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, πολλοί Αμερικανοί που αρχικά είχαν απειλήσει να μετακομίσουν στο εξωτερικό, εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους.

Ωστόσο, στο Ισραήλ, η πρόσφατη πολιτική αναταραχή προκάλεσε βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και σήμανε συναγερμό για τη μεταβολή των δημογραφικών στοιχείων.

Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού στηρίζεται σε υπερορθόδοξους Εβραίους και θρησκευτικούς εθνικιστές που διέπονται από κοινωνικό συντηρητισμό και αντιπροσωπεύουν ταχέως αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού, λόγω των σχετικά υψηλών ποσοστών γεννήσεων.

Όλο και περισσότερα άτομα πιστεύουν ότι τα δικαιώματά τους δεν εγγυώνται πλέον, ακόμα και στα δικαστήρια. «Αυτό που νομίζω ότι συνέβη τους τελευταίους έξι μήνες ήταν ότι μια αργή, σταδιακή δημογραφική διαδικασία, ξαφνικά, έγινε εξαιρετικά εμφανής» λέει ο καθηγητής Αλόν Ταλ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Επισημαίνει ότι οι κοσμικοί Εβραίοι συνεχίζουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μερίδιο του φορολογικού βάρους στο Ισραήλ και κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, περνώντας συχνά χρόνια σε εφεδρεία.

Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι μια έξοδος, αν συμβεί, θα μπορούσε να είναι καταστροφική, με δυσανάλογες επιπτώσεις σε βασικούς τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, η ιατρική και ο ακαδημαϊκός χώρος.

«Όταν οι πραγματικά ταλαντούχοι άνθρωποι, οι οποίοι κουβαλούν στους ώμους τους την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, από την οποία εξαρτάται τόσο πολύ αυτή η χώρα, αποφασίσουν ότι βαρέθηκαν και δεν θέλουν να ζουν σε μια χώρα που δεν τους αντιπροσωπεύει πλέον, τότε θα μπορούσαμε να δούμε μια κατάρρευση, μια οικονομική κατάρρευση» αναφέρει.

Στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, ο καθηγητής Χόφμαν μελετά τις μαγνητικές τομογραφίες εγκύων γυναικών. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις ειδικούς σε θέματα εμβρυϊκής νευροακτινολογίας στο Ισραήλ. Μόλις δημοσιεύθηκε μια νέα έρευνα στην οποία πάνω από το ένα τρίτο των νέων ισραηλινών γιατρών και φοιτητών ιατρικής δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν σύντομα τη χώρα. Ο καθηγητής λέει ότι γνωρίζει, επίσης, πολύ έμπειρο ιατρικό προσωπικό, όπως και ο ίδιος, που επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό, αλλά παραδέχεται ότι αισθάνεται διχασμένος.

«Ακόμη και τώρα έχουμε έλλειψη γιατρών» σημειώνει. Όποτε, όπως είπε, θα είναι «καταστροφή» ακόμα και να μην επιστρέψει το 5% όσων θέλουν να μετακινηθούν.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM