Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, με μια νέα εκστρατεία όπου καλεί τους πολίτες να μην πετούν το φαγητό, στοχεύει στο νέο «εχθρό» της χώρας, τη σπατάλη τροφίμων.
«Το πέταμα του φαγητού είναι αισχρό και η οικονομία του είναι έντιμη» τόνισε σε χθεσινή δήλωσή του, περιγράφοντας την ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια «σοκαριστική και θλιβερή».
Επικαλούμενος, μάλιστα, τους στίχους ποιήματος, είπε: «Ποιος ξέρει αυτό το φαΐ στο πιάτο, κάθε κόκκος έρχεται μετά από σκληρό μόχθο» προσθέτοντας πως «Πρέπει να διατηρούμε μια δόση επιτακτικότητας για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού σήμαναν συναγερμό».
Η Κίνα εστιάζει στη σπατάλη τροφίμων μετά από εβδομάδες σφοδρών πλημμυρών που αφάνισαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και κατέστρεψαν τόνους σοδειάς, προκαλώντας αύξηση τιμών - οι οποίες είχαν ήδη εκτοξευτεί όταν η κρίση κορωνοϊού παρέλυσε την κινεζική οικονομία.
Με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, η επισιτιστική ασφάλεια -πάντα σε προτεραιότητα για την Κίνα- έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική.
Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, οι παράγοντες αυτοί δεν πρόκειται να οδηγήσουν, τουλάχιστον άμεσα, σε επισιτιστική επισφάλεια, ωστόσο η σπατάλη τροφίμων ούτως ή άλλως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'όψιν.
Κατόπιν τούτου, φορείς, οργανώσεις, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ιδιώτες αναζητούν τρόπους ώστε να τεθεί η πρωτοβουλία εμπράκτως σε εφαρμογή.
Για παράδειγμα, μετά το μήνυμα του Σι, η Ένωση Κέιτερινγκ της Γουχάν κάλεσε τα εστιατόρια της πόλης να περιορίσουν τον αριθμό πιάτων που σερβίρουν. Ή κάποια άλλα καταστήματα θα προσφέρουν μικρότερες μερίδες, ή ακόμα και μισές μερίδες καθώς και τάπερ ώστε ό,τι περισσεύει, να τρώγεται αργότερα.
Με πληροφορίες από Guardian/BBC
σχόλια