Μία ομάδα Σκωτσέζων επιστημόνων κατάφερε να κάνει το φως να ταξιδέψει πιο αργά από την ταχύτητα του φωτός. Στο πείραμά τους, φωτόνια (μεμονωμένα σωματίδια φωτός) διέσχισαν μία ειδική μάσκα αλλάζοντας σχήμα, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν. Το πρωτοποριακό αυτό πείραμα αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστήμη του φωτός.
Η ταχύτητα του φωτός σε συνθήκες κενού ορίζεται στα 299.792.458 μέτρα το δευτερόλεπτο (κάτι λιγότερο από 300 χιλιάδες χιλιόμετρα). Το φως κινείται πιο αργά, όταν περνάει μέσα από υλικά, όπως είναι το νερό ή το γυαλί, ωστόσο επιστρέφει στην προηγούμενη, μεγαλύτερη ταχύτητα όταν βρίσκεται σε κενό χώρο. Όπως επισημαίνει το BBC, αυτό συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς στο νέο πείραμα τα φωτόνια διατήρησαν τη χαμηλότερη ταχύτητα στον κενό χώρο.
Με τη βοήθεια ενός υπέρυθρου λέιζερ, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια «κούρσα» φωτονίων ανά ζεύγη, κατά την οποία το ένα φωτόνιο ταξίδευε στην κανονική κατάστασή του και το άλλο άλλαζε σχήμα, καθώς διέσχιζε τη μάσκα (μια συσκευή υγρών κρυστάλλων ελεγχόμενη από ειδικό λογισμικό). Η σύγκριση των ταχυτήτων έδειξε ότι το δεύτερο φωτόνιο είχε οριακά χάσει ταχύτητα, κατά λίγα εκατομμυριοστά του μέτρου, την οποία και διατήρησε.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Έριοτ Βατ δημοσίευσαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό Science Express. Όπως τονίζουν το πείραμά τους δεν αμφισβητεί τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ μένει να διερευνηθεί αν θα υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές από τη νέα ανακάλυψη.