Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής της Άγκυρας. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις.
«Διαγράψαμε τον Νετανιάχου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης με την οποία επέστρεψε από το Καζακστάν στην Τουρκία. Έπειτα από αυτή τη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ανακαλείται ο πρέσβης της χώρας στο Τελ Αβίβ.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα- από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων- και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και για συνεχή, ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε να ανακαλέσουμε τον πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα, για διαβουλεύσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Press Release Regarding Recalling of Our Ambassador in Tel Aviv, H.E. Mr. Şakir Özkan Torunlar, to Ankara for Consultations https://t.co/POmJwwXVg6 pic.twitter.com/KiRf0XqTfi
— Turkish MFA (@MFATurkiye) November 4, 2023
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε αρχικά: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας.
«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, για να τιμωρηθεί το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου». «Θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου», τόνισε.
«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Τα γεγονότα θα δείξουν ποια μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Θα υπάρχει μια διάσταση ασφάλειας, θα υπάρχει μια πολιτική διάσταση, και υπάρχει ήδη μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση μαζί με όλα αυτά. Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς, ως Τουρκία, θα πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο», συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε και κατά της ΕΕ, κατηγορώντας την ότι «διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρότεινε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα, όπως η Τουρκία, να περιμένει στην πόρτα για περισσότερα από 50 χρόνια;», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ