Ευθύμιος Λέκκας: Σεισμικό ντόμινο από τη δόνηση στο Νεπάλ

Ευθύμιος Λέκκας: Σεισμικό ντόμινο από τη δόνηση στο Νεπάλ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το Νεπάλ.
0

Το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο θα προκαλέσει η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ, ωστόσο λόγω της μεγάλης απόστασης αυτό δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, δηλώνει στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε, ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες, με δονήσεις από 7,5 - 8 Ρίχτερ, σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ, αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, ο απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής. Η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή ήταν πριν από 80 χρόνια, με σεισμό επίσης μεγέθους 7,9 Ρίχτερ και τραγικό απολογισμό περίπου 10.000 νεκρών.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM