Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στη Σαουδική Αραβία από τη στιγμή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν έναν περίπου μήνα έχει γίνει το μουσικό βίντεο «Hwages», το οποίο και έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Και δεν μόνο επειδή το τραγούδι είναι για το είδος του, αυτό που λένε, «πιασάρικο», αλλά κυρίως γιατί στο βιντεοκλίπ που το συνοδεύει εμφανίζεται μια ομάδα γυναικών που φορώντας νικάμπ, πολύχρωμα αθλητικά παπούτσια και μοντέρνα φορέματα επιδίδονται σε «αντρικές» για τα δεδομένα της χώρας δραστηριότητες- κάνουν σκέιτμπορντ, παίζουν μπάσκετ και οδηγούν μεγάλα αυτοκίνητα.
Μπορεί το τραγούδι να ακούγεται σχετικά ανάλαφρο, αλλά οι στίχοι του δεν είναι καθόλου επιφανειακοί, αφού οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ένα τραγούδι- χαστούκι στην πατριαρχεία και τον μισογυνισμό που κατακρίνει έκδηλα τους κανόνες και την κοσμιότητα της Σαουδικής Αραβίας. Το «Hwages», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ανησυχίες», βασίζεται σε ένα παλιότερο παραδοσιακό τραγούδι, που μεταξύ άλλων περιέχει στίχους όπως «μακάρι όλοι οι άντρες να βυθιστούν στη λήθη. Θεέ μου, απάλλαξέ μας από τους άντρες». Το 2014, ένα άλλο βίντεο με γυναίκες που φορούσαν πάλι νικάμπ και χόρευαν στο ρυθμό του τραγουδιού είχε επίσης γίνει viral στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, το νέο βίντεο πηγαίνει το πολιτικό μήνυμα που κρύβεται στους στίχους ένα βήμα παραπέρα.
Το πιο δυνατό, ίσως, μήνυμα που περνά κρύβεται στην αρχή του τραγουδιού όπου οι γυναίκες επιβιβάζονται στο πίσω κάθισμα ενός τζιπ ενώ ένα νεαρό αγόρι κάθεται στο τιμόνι. Στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες απαγορεύεται αυστηρά να οδηγούν και δεν έχουν καν τη δυνατότητα να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης. Παρόλο που ορισμένες, ειδικά όσες ανήκουν σε κοινότητες Βεδουίνων κι εκείνες που ζουν στις νότιες επαρχίες, το κάνουν ούτως ή άλλως, το θέμα της οδήγησης αποτελεί σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
Το βίντεο εστιάζει επίσης στην υποκρισία γύρω από την αποδοκιμασία που ασκούν στο ζήτημα οι Σαουδάραβες, οι οποίοι μπορούν να οδηγούν ελεύθερα εντός και εκτός χώρας, όποτε το επιθυμούν. Επίσης γίνονται αναφορές και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ηγείται ενός -όπως αναφέρεται στο βίντεο- «House of Men».
Το βιντεοκλίπ εκτός από κριτική, έχει πυροδοτήσει και έντονες επιδοκιμασίες σε ορισμένα τμήματα της χώρας. Για παράδειγμα, λίγο μετά την κυκλοφορία του, η Amera al-Taweel, η 33χρονη πρώην σύζυγος του επιφανούς Σαουδάραβα πρίγκιπα Al-Waleed bin Talal, το κοινοποίησε στον λογαριασμό της στο Twitter. Λίγο αργότερα, μία από τις παλαιότερες εφημερίδες στη χώρα, η Al-Bilad, έπλεξε αντίστοιχα το δικό της εγκώμιο για το τραγούδι, σημειώνοντας πως «η νέα γενιά γυναικών είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με το παρελθόν». Χρήστες στα social media υποδέχθηκαν επίσης με ενθουσιασμό το τραγούδι και τη νέα του εκδοχή.
Art talks. Rights talk. The best video i've seen all week. https://t.co/gWfVan3GiV #هواجيس
— Rawan S. Alawaji (@Rawan___as) 27 Δεκεμβρίου 2016
Το βίντεο είναι η τελευταία ευρείας κυκλοφορίας δουλειά των στούντιο Esa και 8ies. Πέρυσι είχαν κυκλοφορήσει ένα βίντεο με τίτλο «Barbs», που στην αραβική διάλεκτο σημαίνει ακατάστατος, το οποίο προκάλεσε κυριολεκτικά φρενίτιδα στον αραβικό κόσμο, οδηγώντας ακόμη και στη σύλληψη δύο αντρών στο Άμπου Ντάμπι που δημοσίευσαν ένα βίντεο όπου χόρευαν το τραγούδι φορώντας τις στρατιωτικές τους στολές. Το συγκεκριμένο βίντεο μετρά περισσότερα από 38 εκατομμύρια views.
* Με πληροφορίες από Independent και Washington Post