Περίπου ένας στους τρεις ανήλικους πρόσφυγες που διέμεναν στον καταυλισμό της «Ζούγκλας» του Καλαί στην βόρεια Γαλλία και παρακολουθούνταν από μια οργάνωση υποστήριξης ανήλικων προσφύγων, αγνοείται έπειτα από την εκκένωση του καταυλισμού στις αρχές του μήνα.
Η οργάνωση Refugee Youth Service ανέφερε ότι δεν μπορεί να εντοπίσει το ένα τρίτο των 179 παιδιών που παρακολουθούσε έπειτα από την κατεδάφιση από τις γαλλικές αρχές του καταυλισμού, που φιλοξενούσε έως και 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η τύχη των ανήλικων προσφύγων που διέμεναν στην παραγκούπολη, όπου η πλειοψηφία των προσφύγων επιθυμούσε να μεταβεί στην Βρετανία, έχει μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα για την βρετανική κυβέρνηση.
Θρησκευτικοί ηγέτες, οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης κατηγορούν το Λονδίνο ότι κωλυσιεργεί να προσφέρει βοήθεια για την υποδοχή των ανήλικων προσφύγων.
Η οργάνωση, που δρούσε στον πρώην καταυλισμό από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, τόνισε πως η έλλειψη ενημέρωσης και η γενικότερη παρανόηση για το τι θα απογίνουν τα παιδιά οδήγησε πολλά από αυτά να εξαφανιστούν.
«Πρόκειται για κάποια από τα πλέον ευάλωτα παιδιά στον κόσμο, που αισθάνονται κατ' επανάληψιν προδομένα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο συνιδρυτής της οργάνωσης Μπεν Τέουτεν. «Όταν εξαφανίζονται, είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι ότι θα πέσουν θύματα διακινητών και είναι απίθανο να αναζητήσουν κρατική στήριξη εξαιτίας της αντιμετώπισης που έτυχαν από τις επίσημες αρχές», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν την μετακίνηση περίπου 1.500 ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών από την «Ζούγκλα» του Καλαί σε ειδικά κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.
«Όταν έχεις βρεθεί σε ένα μέρος που δεν καταλαβαίνεις, όπου δεν έχεις απαραιτήτως πρόσβαση σε μεταφραστές ή κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να γνωρίζεις για πόσο διάστημα θα παραμείνεις εκεί, αυτό ενεργοποιεί το φυσικό τους ένστικτο να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους», τόνισε η Τζόσι Νότον, από την οργάνωση Help Refugees στο Thomson Reuters Foundation.
Οι ανήλικοι πρόσφυγες διαθέτουν δύο νόμιμες οδούς για να εισέλθουν στην Βρετανία. Η πρώτη είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει την επανένωση ανηλίκων με τους συγγενείς τους που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η άλλη οδός είναι βάσει του τροποποιημένου νόμου περί μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (που φέρει το όνομα του βρετανού βουλευτή των Εργατικών, Αλφρεντ Νταμπς) που επιτρέπει στα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Γαλλία να βρίσκουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η οργάνωση Refugee Youth Service κάλεσε τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας να χορηγούν πιο σαφείς πληροφορίες στους ανήλικους πρόσφυγες και κάλεσε τις αρχές να αναφέρουν περιπτώσεις παιδιών που αγνοούνται όταν εξαφανίζονται από κέντρα υποδοχής.
σχόλια