Γαλλία: Ο δράστης δημοσίευσε φωτογραφία από το πτώμα του καθηγητή - Νέες λεπτομέρειες στο φως

Γαλλία: Ο δράστης δημοσίευσε φωτογραφία από το πτώμα του καθηγητή - Νέες λεπτομέρειες στο φως Facebook Twitter
0

Ο 18χρονος, που αποκεφάλισε έναν καθηγητή Ιστορίας σε προάστιο του Παρισιού, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, είχε πλησιάσει μαθητές στον δρόμο και τους είχε ζητήσει να του δείξουν ποιος είναι, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ρικάρ είπε ακόμη ότι ο γεννημένος στη Ρωσία τσετσενικής καταγωγής δράστης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ανήρτησε μια φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή στο Twitter, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο. Ο Ρικάρ είπε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκε στον δράστη.

Η αστυνομία πυροβόλησε και τον σκότωσε λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του 47χρονου καθηγητή Σαμιέλ Πατί μέρα μεσημέρι στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν την Παρασκευή.

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Ο Ρικάρ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,... προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ».

Ο Πατί είχε νωρίτερα μέσα στον μήνα δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι η απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία.

Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 9 άτομα ως ύποπτα για την επίθεση. Τέσσερις συγγενείς του δράστη, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους και δύο γονείς μαθητών στο γυμνάσιο του Μπουά ντ'Ολν όπου εργαζόταν ο καθηγητής.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη του Πατί ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο χαρακτήριζε αλήτη τον καθηγητή και έκανε έκκληση προς άλλους «να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν "σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας"».

Δεν είναι σαφές αν ο γονέας αυτός είναι μεταξύ των συλληφθέντων και αν ο δράστης είχε δει το συγκεκριμένο βίντεο.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ακόμη ότι το σχολείο είχε δεχτεί απειλές πριν από την επίθεση, ότι ο δράστης ζούσε νόμιμα στη Γαλλία και είχε καθεστώς πρόσφυγα και ότι το θύμα είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση όταν το σχολείο είχε δεχτεί απειλές με αφορμή τις μεθόδους διδασκαλίας του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM