Live

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter
2

Η προσέλευση στα τεμένη για τη σημερινή προσευχή στο Πακιστάν ήταν αυξημένη, παρά τους φόβους για ραγδαία μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα, της οποίας το σύστημα υγείας είναι σε παραπαίουσα κατάσταση.

Την ώρα που η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το προσκύνημα στη Μέκκα κι ένα θρησκευτικό διάταγμα στην Αίγυπτο απαγορεύει τις δημόσιες προσευχές, στο Πακιστάν, χώρα με πληθυσμό άνω των 200 εκατ. κατοίκων, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, οι πιστοί συνέρρευσαν μαζικά και παρά την προτροπή της θρησκευτικής ηγεσίας προς τους πιστούς, ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, να αποφεύγουν τα τεμένη και στους ιερωμένους να συντομεύουν τις προσευχές.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

«Δεν πιστεύουμε στον κορωνοϊό, πιστεύουμε στον Αλλάχ. Ό,τι κι αν μας έρχεται, ο Αλλάχ το στέλνει», δηλώνει ο Αλτάφ Χαν, ένας από τους πιστούς στο Ισλαμαμπάντ, ενώ άλλοι σαν κι αυτόν προσήλθαν στην προσευχή της Παρασκευής με προστατευτικές μάσκες.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο πληθυσμός είναι «τρομοκρατημένος» και γι' αυτό «εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αλλάχ». Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν πως οι φανατικοί πιστοί δεν έχουν μεταβάλλει τα θρησκευτικά τους ήθη.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

«Η θρησκεία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στους θεσμούς του κράτους. Η κυβέρνηση τρέμει την αντίδραση της ιεροσύνης», τονίζει ο Αμίρ Ράνα, διευθυντής του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη, ενώ ο υπουργός Επιστημών Φαουάντ Τσάουντρι, σε χθεσινό tweet του τόνιζε «η άγνοια της τάξης των αντιδραστικών ιερωμένων» είναι υπεύθυνη για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

Μάλιστα στο Πακιστάν οι πρώτοι ασθενείς από τον κορωνοϊό ήσαν προσκυνητές που είχαν μεταβεί στο Ιράν, όπου οι σιιτικές θρησκευτικές αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να κλείσουν τους τόπους λατρείας, παρά την έξαρση της νόσου.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

Παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν, μετά χρόνια αποεπένδυσης στην υγεία, δεν έχει κατορθώσει να εκριζώσει ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και η ηπατίτιδα, ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν αρνήθηκε επανειλημμένως να διατάξει περιορισμό της κυκλοφορίας, υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα έκανε να «πεθάνουν από πείνα» οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Γεμάτα τα τεμένη στο Πακιστάν - Συρρέουν μαζικά για προσευχή παρά τις οδηγίες προφύλαξης Facebook Twitter

Πολλές επαρχίες όμως έχουν αρχίσει σταδιακά να λαμβάνουν μέτρα, άλλες προτρέποντας τους πιστούς να απέχουν από τις προσευχές, ενώ η Σιντχ στον νότο τις απαγόρευσε. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.252 κρούσματα κι εννιά νεκροί.

Το Πακιστάν όμως δεν είναι η μόνη χώρα. Και στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, πολλοί πιστοί αψήφησαν τις προτροπές να προσευχηθούν σπίτια τους κι έσπευσαν στα τεμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
2

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ισχυρή «μηχανή λάσπης» του Χόλιγουντ συγκαλύπτει σκάνδαλα

Διεθνή / Πώς η ισχυρή «μηχανή λάσπης» του Χόλιγουντ συγκαλύπτει σκάνδαλα

Το γεγονός ότι οι κόντρες του Χόλιγουντ σπάνια παίρνουν τέτοια έκταση ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η διαμάχη μεταξύ Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια