Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε νωρίτερα σήμερα ο τουριστικός όμιλος, FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ' όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.
H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατ. ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. H οικογένεια του Αιγύπτιου μεγιστάνα, Ναγκίμπ Σαουίρις, κατέχει το 75,1% των μετοχών του ομίλου FTI.
Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.
Γραμμή επικοινωνίας για πελάτες
Ο όμιλος άνοιξε γραμμή επικοινωνίας και έναν ιστότοπο για τους πελάτες του, ενώ όπως αναφέρει το Reuters, θα πρέπει είτε να ακυρώσει, είτε να ολοκληρώσει μόνο εν μέρει τα ταξίδια του από τις 4 Ιουνίου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει χιλιάδες ταξιδιώτες που είχαν κλείσει πακέτα ενόψει του καλοκαιριού.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται, καθώς και ότι θα παράσχει προξενική υποστήριξη εάν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για τραγική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να παράσχει καμία πρόσθετη βοήθεια.
Ανησυχία και στην Κρήτη
To «λουκέτο» της FTI προκάλεσε ρίγη ανησυχίας και στην Ελλάδα, ιδίως στην Κρήτη που έχει επισκέπτες από τον γερμανικό κολοσσό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο cretalive αποκάλυψε πως «υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι μετά από μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία συζητήσεων με επενδυτές, η είσοδος μιας κοινοπραξίας ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Έκτοτε, ωστόσο, οι αριθμοί κρατήσεων είχαν πέσει πολύ κάτω από τις προσδοκίες παρά τις θετικές ειδήσεις. Επιπλέον, πολλοί προμηθευτές επέμεναν σε προπληρωμή. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επενδυτών. Η υποβολή αίτησης πτώχευσης κατέστη επομένως αναγκαία για νομικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.