Γιατί αυτή η φωτογραφία της Μαλάλα με έναν υπουργό προκάλεσε επικριτικά σχόλια

Γιατί αυτή η φωτογραφία της Μαλάλα με έναν υπουργό προκάλεσε επικριτικά σχόλια Facebook Twitter
1

Ο υπουργός Παιδείας του Κεμπέκ, δέχεται επικρίσεις, με αφορμή την ανάρτηση μιας φωτογραφίας με την Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Στο στιγμιότυπο, η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, φορά μαντίλα και, βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου που πέρασε πρόσφατα στην καναδική επαρχεία του Κεμπέκ όπου είναι υπουργός ο Ζαν Φρανσουά Ρομπέρζ, η Γιουσαφζάι δεν θα είχε δικαίωμα να διδάξει με αυτή την αμφίεση. 

Ο λόγος είναι ότι το Κεμπέκ απαγόρευσε στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν θρησκευτικά σύμβολα στη δουλειά. Μεταξύ των απαγορευμένων συμβόλων - ρούχων είναι και το τουρμπάνι και η χιτζάμπ. Το νομοσχέδιο αφορά κυρίως δικαστές, αστυνομικούς, δασκάλους. Όπως παρατηρούν αρκετοί σχολιαστές, ο υπουργός Ζαν Φρανσουά Ρομπέρζ ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στην ακτιβίστρια που δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί έτσι ντυμένη στη δουλειά της και κάνουν λόγο για «υποκρισία». 

Οι υποστηρικτές του νόμου, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι ένα απαραίτητο βήμα για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος στο Κεμπέκ. Αν και η τροπολογία δεν αναφέρει συγκεκριμένα θρησκεύματα, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στοχοποιεί άδικα τις μουσουλμάνες που ζουν στην περιοχή και φορούνε χιτζάμπ ή νικάμπ.

Ο Ζαν Φρανσουά Ρομπερζ συνάντησε τη Μαλάλα Γιουσαφζάι στη Γαλλία και, όπως είπε, ότι συζήτησε μαζί της για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και για την διεθνή ανάπτυξη. Ερωτηθείς στο Twitter από τον δημοσιογράφο Σαλίμ Ναντίν Βάλτζι, πως θα αντιδρούσε αν η Μαλάλα ήθελε να δουλέψει στον Καναδά, ο υπουργός υπερασπίστηκε τον νέο νόμο. 


«Οπωσδήποτε θα της έλεγα ότι θα ήταν τεράστια τιμή (σ.σ να δουλέψει στην περιοχή του) και ότι στο Κεμπέκ, όπως και στη Γαλλία (που βρισκόμαστε τώρα) και σε άλλα "ανοικτά" κράτη με ανεξιθρησκία, οι δάσκαλοι δεν μπορούν να φορούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα όσο εξασκούν τα καθήκοντά τους».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο στρατός του Ισραήλ παραμένει στον Λίβανο παρά τη λήξη της προθεσμίας για αποχώρηση

Διεθνή / Ο στρατός του Ισραήλ παραμένει στον Λίβανο παρά τη λήξη της προθεσμίας για αποχώρηση

Ο λιβανικός στρατός κατήγγειλε χθες Σάββατο τις «δικαιολογίες» του Ισραήλ και τόνισε πως είναι έτοιμος να «συνεχίσει την ανάπτυξή του μόλις ο ισραηλινός εχθρός αποσυρθεί»
LIFO NEWSROOM
Καταιγίδα Eowyn: Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε Ιρλανδία, Βρετανία χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Καταιγίδα Eowyn: Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε Ιρλανδία, Βρετανία χωρίς ρεύμα

Η Ιρλανδία κατέγραψε τις πιο ισχυρές ριπές ανέμου στην ιστορία της κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, ενώ αναμενόταν νέα καταιγίδα το σαββατοκύριακο, που βαφτίστηκε Χερμίνια
LIFO NEWSROOM
Η Target τερματίζει τις πρωτοβουλίες συμπερίληψης, ακολουθώντας το δόγμα Τραμπ 

Διεθνή / Η Target τερματίζει τις πρωτοβουλίες συμπερίληψης, ακολουθώντας το δόγμα Τραμπ 

Ο γίγαντας της λιανικής στις ΗΠΑ που θεωρούνταν πως υποστηρίζει τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, ακολουθεί τις επιταγές Τραμπ για τις πολιτικές DEI και τα προγράμματα διαφορετικότητας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ισως θα επρεπε να κατηγορησουν τους επικριτές του νόμου για υποκρισία. Ο διαχωρισμός εκκλησία-κρατους (που δυστηχώς δεν έχει υπάρξει ακόμα στην Ελλάδα) είναι δειγμα ανεξιθρησκίας και προοδευτισμου. Η απουσία θρησκευτικών συμβόλων σε ρολους οπως δικαστές, αστυνομικοί και δάσκαλοι επιφέρουν μια απαραίτητη ουδετερότητα. Το Κοράνι δεν επιβάλει την μαντίλα ή το νικάμπ, αλλα ο ισλαμικος συντηρητισμός. Συνήθωςαυτή η μερίδα μετανάστών μουσουλμάνων θέλουν και την πιτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τελικά ποιος είναι ο υποκριτής;