Όλες οι μαϊμούδες που βρίσκονταν σε ερευνητικό κέντρο της NASA θανατώθηκαν σε μία ημέρα, πέρυσι, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ο Guardian, μια αποκάλυψη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Στις 2 Φεβρουαρίου πέρυσι έγινε ευθανασία σε συνολικά 27 μαϊμούδες, στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Τα ζώα ήταν σε προχωρημένη ηλικία και 21 από αυτά είχαν Πάρκινσον, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Η απόφαση να θανατωθούν όλα τα ζώα, αντί να μεταφερθούν σε ένα καταφύγιο, καταδικάζεται από υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων και όχι μόνο. Οι μαϊμούδες «υπέφεραν από τις ηθολογικές στερήσεις και την απελπισία που ενυπάρχει στην εργαστηριακή ζωή», δήλωσε ο Τζον Γκλουκ, από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.
Θεωρήθηκε προφανώς ότι «οι μαϊμούδες δεν άξιζαν την ευκαιρία μίας ζωής σε καταφύγιο. Ούτε καν μια δοκιμή; Απόρριψη αντί της έκφρασης της απλής αξιοπρέπειας. Ντροπή σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η Καθλίν Ράις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, απαιτεί εξηγήσεις για τη θανάτωση των ζώων. Η βουλευτής των Δημοκρατικών ανέφερε ότι ασκεί πιέσεις προκειμένου οι κυβερνητικοί ερευνητές να εξετάσουν «ανθρωπιστικές πολιτικές συνταξιοδότησης» για τα ζώα που χρησιμοποιούνται στις έρευνες.
«Ανυπομονώ για μια εξήγηση για το γιατί αυτά τα ζώα υποχρεώθηκαν να ατονήσουν υπό αιχμαλωσία και να υποβληθούν σε ευθανασία, αντί να ζήσουν τη ζωή τους σε ένα καταφύγιο», δήλωσε η Ράις στον Guardian.
Η NASA έχει μακρά σχέση με τα πρωτεύοντα. Ο Χαμ, ένας χιμπατζής, έκανε καθημερινή εκπαίδευση προτού εκτοξευτεί στο διάστημα το 1961. Όμως, οι μαϊμούδες που θανατώθηκαν πέρυσι δεν χρησιμοποιούνταν για κάποια τολμηρή διαστημική αποστολή, ούτε καν για έρευνα. Φιλοξενούνταν στην εγκατάσταση Ames, με μία συμφωνία κοινής φροντίδας ανάμεσα στη NASA και την LifeSource BioMedical, έναν φορέα έρευνας φαρμάκων, που νοικιάζει χώρο εκεί και φιλοξένησε τα πρωτεύοντα.
Τα ζώα δόθηκαν στο εργαστήριο «πριν από χρόνια», όταν δεν μπορούσε να βρεθεί καταφύγιο για εκείνα, λόγω της ηλικίας και της κακής υγείας τους, δήλωσε η Στέφανι Σόλις, εκτελεστική διευθύντρια της LifeSource BioMedical.
«Συμφωνήσαμε να δεχθούμε τα ζώα, ενεργώντας ως καταφύγιο και παρέχοντας όλη τη φροντίδα με δικό μας κόστος, μέχρι τη στιγμή που η προχωρημένη ηλικία τους και η φθίνουσα υγεία τους οδήγησε στην απόφαση για την ευθανασία με ανθρωπιά, προκειμένου να αποφευχθεί μια κακή ποιότητα ζωής», συμπλήρωσε. Η Σόλις σημείωσε ότι καμία έρευνα δεν διενεργήθηκε με τα πρωτεύοντα ενώ βρίσκονταν στο Ames και ότι τους παρασχέθηκε «καλή ποιότητα ζωής».
Από την πλευρά της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, εκπρόσωπος δήλωσε ότι η NASA δεν έχει πρωτεύοντα ζώα σε εγκαταστάσεις δικές της, ή που χρηματοδοτεί η ίδια.
Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταργεί σταδιακά τη χρήση πρωτευόντων στην έρευνα. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας πήραν το 2015 μια απόφαση- ορόσημο: να αποσύρουν όλους τους χιμπατζήδες που χρησιμοποιούσαν σε βιοϊατρικές μελέτες.
Όμως, άλλα εργαστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό μαϊμούδων. Το 2017 χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα 74.000, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτά τα ζώα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλα, όπως τα ποντίκια, για τη μελέτη ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους.