Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2.500 έχουν τραυματιστεί στο Μπαγκλαντές, καθώς η βία κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια των μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων με αίτημα την αλλαγή του συστήματος ποσοστώσεων για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.
Χθες, Πέμπτη (18/7), οι φοιτητικές διαμαρτυρίες πήραν ακόμη πιο άσχημη τροπή, καθώς οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, μία ημέρα αφότου η πρωθυπουργός, Σεΐχ Χασίνα, εμφανίστηκε στο δίκτυο προσπαθώντας να κατευνάσει την ένταση.
This looks dystopian yet real...#Bangladesh#StudentsUnderAttack#StepDownHasina pic.twitter.com/KQjELEWFkb
— Sayed Rouf 🇧🇩🇵🇸 (@SayedRouf4) July 18, 2024
Η αστυνομία του Μπαγκλαντές κατηγορείται ότι σκότωσε έναν φοιτητή, έβαλε το πτώμα του πάνω σε αστυνομικό όχημα και έκανε βόλτες στους δρόμους πριν πετάξει το πτώμα στο δρόμο.
Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:
🚨 Bangladeshi police killed a student, put his body on top of police vehicle and drove around the streets before dumping the body on the street. #Bangladesh #QuotaReform #QuotaProtest #SaveBangladeshiStudents #Dhaka #QuotaReformMovement pic.twitter.com/CasUpFnRNh
— DOAM (@doamuslims) July 18, 2024
Η αστυνομία του Μπαγκλαντές απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις μετά τη φονικότερη ημέρα των συνεχιζόμενων φοιτητικών διαδηλώσεων μέχρι στιγμής, κατά την οποία κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές και επιβλήθηκε πανεθνικό μπλακ άουτ στο διαδίκτυο.
Εκατοντάδες φοιτητές πανεπιστημίων στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες πόλεις του Μπαγκλαντές πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το σύστημα κράτησης θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κράτησης για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.
Over the past 24 hours, a wave of violent protests took the streets of the People's Republic of #Bangladesh against the Leftist Government led by the Bangladesh Awami League
— Emeka Gift Official (@EmekaGift100) July 19, 2024
➡️ The protests demand the end of the quota system that, according to the opponents, benefits young… pic.twitter.com/uWIyLaDSqq
Τι προκάλεσε τις διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μετά την επαναφορά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές ενός συστήματος ποσόστωσης για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας, ανατρέποντας μια απόφαση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα του 2018 να το καταργήσει.
Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν όταν η Σέιχ Χασίνα αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών, επικαλούμενη δικαστικές διαδικασίες.
Έγιναν βίαιες αυτή την εβδομάδα μετά από συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών κατά της ποσόστωσης και μελών της φοιτητικής πτέρυγας του κόμματος Awami League της Χασίνα . Η αστυνομία κατέφυγε επίσης στη χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Με πληροφορίες από AFP