Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι ξεκίνησαν σήμερα το ετήσιο προσκύνημα Χατζ στη Σαουδική Αραβία, περνώντας στη Μέκκα για να πλησιάσουν στην Καάμπα, το οικοδόμημα σε σχήμα κύβου το οποίο είναι καλυμμένο με ένα βαρύ μεταξωτό ύφασμα και έχει κεντημένους με χρυσή κλωστή στίχους του Κορανιού.
Το πενθήμερο προσκύνημα του Χατζ αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου κάθε χρόνο, ένα ταξίδι που απαιτείται να γίνει από όλους τους μουσουλμάνους, έστω μία φορά στη ζωή τους.
Για τους πιστούς, φέτος το Χατζ προσφέρει στους προσκυνητές μια ευκαιρία να έλθουν πιο κοντά στον Θεό εν μέσω των πολλών προκλήσεων του μουσουλμανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της απειλής εξτρεμιστών στην Μέση Ανατολή αλλά και τη γενικότερη αναταραχή.
«Είμαστε πολύ ευλογημένοι από τον Αλλάχ για να είμαστε σε αυτό το μέρος και προσευχόμαστε στον Αλλάχ να βοηθήσει τα ισλαμικά έθνη από τη Δύση προς την Ανατολή» δήλωσε ο Essam-Eddin Afifi, προσκυνητής από την Αίγυπτο. «Προσευχόμαστε ώστε τα ισλαμικά έθνη να ξεπεράσουν τους εχθρούς τους».
Οι μουσουλμάνοι περιστρέφονται γύρω από την Καάμπα αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού επτά φορές, ενώ απαγγέλλουν τις ικεσίες στον Θεό.
Πριν κατευθυνθούν στη Μέκκα, πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται την πόλη της Μεδίνας, όπου είναι θαμμένος ο προφήτης Μωάμεθ και όπου έχτισε το πρώτο τζαμί του.
Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι με το Χατζ επαναλαμβάνουν τα βήματα του Προφήτη Μωάμεθ.
Μετά τις προσευχές στη Μέκκα, οι προσκυνητές θα κατευθυνθούν προς μια περιοχή που ονομάζεται όρος Αραφάτ όπου ο Προφήτης Μωάμεθ έδωσε το τελικό κήρυγμά του.
Στο τέλος του Χατζ, οι άνδρες προσκυνητές θα ξυρίσουν τα μαλλιά τους και οι γυναίκες θα κόψουν μια τούφα μαλλιών σε ένα σημάδι ανανέωσης για την ολοκλήρωση του προσκυνήματος.
Σε όλο τον κόσμο, οι μουσουλμάνοι θα σηματοδοτήσουν το τέλος του προσκυνήματος με μια μεγάλη γιορτή που ονομάζεται Eid al-Adha.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από το εξωτερικό και μέσα στο βασίλειο θα συμμετάσχουν στο φετινό προσκύνημα.
Για τη Σαουδική Αραβία, το Χατζ είναι η μεγαλύτερη υλικοτεχνική πρόκληση που αντιμετωπίζει.
Το βασίλειο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για μέτρα ασφάλειας ιδιαίτερα στη Μένα όπου έχουν συμβεί μερικά από τα πιο θανατηφόρα συμβάντα κατά τη διάρκεια του Χατζ.
Το χειρότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία έγινε μόλις πριν από τρία χρόνια όταν προκλήθηκε πανικός και ποδοπάτημα με αποτέλεσμα να πεθάνουν 2.426 άνθρωποι κοντά στη Μέκκα.
σχόλια