Για προφανή εγκλήματα πολέμου από ρωσικής πλευράς στην Ουκρανία κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικά στρατεύματα έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων σε περιοχές, οι οποίες είναι υπό την κατοχή τους. Μεταξύ αυτών, το Χάρκοβο, περιοχές του Κίεβου και στο Τσερνίχιβ.
Στις αναφορές αυτές γίνεται λόγος για μια περίπτωση επαναλαμβανόμενου βιασμού, δύο περιπτώσεις εκτέλεσης αμάχων, η μία έξι ανδρών και η άλλη ενός αλλά και άλλες περιπτώσεις παράνομης βίας και απειλών κατά πολιτών μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου 2022.
Στρατιώτες εμπλέκονται επίσης σε λεηλασίες περιουσίας πολιτών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ρουχισμού κ.λπ.
Όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις κακοποιήσεις είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
«Οι υποθέσεις που τεκμηριώσαμε ισοδυναμούν με ανείπωτη, εσκεμμένη σκληρότητα και βία κατά Ουκρανών αμάχων», δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο βιασμός, η δολοφονία και άλλες βίαιες ενέργειες εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνέντευξη από 10 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μάρτυρες, θύματα και κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.
Ενδεικτικό των εγκλημάτων είναι η κατάθεση μίας γυναίκας, η οποία δήλωσε στο στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ένας Ρώσος στρατιώτης τη βίασε επανειλημμένα σε ένα σχολείο στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, όπου αυτή και η οικογένειά της είχαν καταφύγει στις 13 Μαρτίου.
Είπε ότι την χτύπησε και της χάραξε το πρόσωπο και τον λαιμό με μαχαίρι ενώ της έκοψε και τα μαλλιά. Την επόμενη μέρα η γυναίκα κατέφυγε στο Χάρκοβο, όπου μπόρεσε να λάβει ιατρική περίθαλψη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε δύο φωτογραφίες, τις οποίες η γυναίκα μοιράστηκε με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δείχνουν τα τραύματά της στο πρόσωπο.
«Η Ρωσία έχει διεθνή νομική υποχρέωση να διερευνήσει αμερόληπτα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τους στρατιώτες της», είπε ο Ουίλιαμσον.
«Οι διοικητές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αποτυχία να αναλάβουν δράση κατά της δολοφονίας και του βιασμού μπορεί να τους καταστήσει προσωπικά υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου».
Με πληροφορίες του HRW