Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία Facebook Twitter
Η εικόνα δείχνει πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τις Γαλλικές Άλπεις / Πηγη: Χ
0

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έφτασε στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως δείχνουν οι εικόνες από τις ευρωπαϊκές αυτές χώρες.

Η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει την Ευρώπη, όπως διαπιστώνουν οι πολίτες κυκλοφορώντας έξω, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες προειδοποιούν για τυχόν συνέπειες, ειδικά όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη. 

Τεράστια ποσότητα αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, ενώ το ίδιο ισχύει και για περιοχές της Γαλλίας, ακόμα και για τη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα αφρικανική σκόνη είχε καλύψει τη χώρα μας, αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία. To ευρωπαϊκό κέντρο Copernicus προειδοποιεί μάλιστα, καθώς οι «επισκέψεις» της αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα στην Ευρώπη είναι ολοένα και συχνότερες. 

Στην Ελβετία, η σκόνη μείωσε δραματικά την ορατότητα και έδωσε μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας. Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι. «Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων», υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα. Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας. Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα από τις 29 Μαρτίου 2024 δείχνει τη σκόνη της Σαχάρας (με ροζ χρώμα) να κινείται προς την Ευρώπη / Φωτογραφία: MeteoSuisse και Eumetsat

Η σκόνη πάνω από την Ελβετία και τη νοτιοανατολική Γαλλία ήταν πολύ έντονη το Σάββατο: «Η σκόνη της Σαχάρας έχει ήδη φτάσει – μπορείτε να τη δείτε στην κιτρινωπή ομίχλη στον αέρα», δήλωσε ο Κρίστιαν Χέρολντ, μετεωρολόγος στη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), το Σάββατο.

Το φαινόμενο εμφανίζεται και στη δυτική Γερμανία, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στη χώρα, ενώ έχει επηρεάσει και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί και την Κυριακή (ανήμερα Πάσχα Καθολικών) στη Γερμανία, όμως αναμένεται να υποχωρήσει τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το DWD, τα επίπεδα στα σωματίδια σκόνης της Σαχάρας του αέρα στην Κεντρική Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστα, καθώς καταγράφονται περίπου πέντε έως 15 φορές το χρόνο. Αυτό που διαφοροποιεί το τωρινό φαινόμενο είναι η έντασή του, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία Facebook Twitter
Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία Facebook Twitter
Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία Facebook Twitter

Copernicus: Ανησυχία από τη συχνότητα εισβολών αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη

Οι επαναλαμβανόμενες εισβολές σκόνης από τη Σαχάρα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αύξηση της συχνότητας, επισημαίνει η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον χειμώνα του 2024 καταγράφηκε σχετικά μεγάλος αριθμός έντονων εισβολών σκόνης από τη Σαχάρα στην Ευρώπη. Ενώ η μεταφορά σκόνης είναι ένα φυσιολογικό ατμοσφαιρικό γεγονός στην περιοχή, η ένταση και η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να σχετίζεται με αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, επισημαίνεται σε σχετική αναφορά.

Τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) παρατήρησε τουλάχιστον τρία μεγάλα επεισόδια μεταφοράς σκόνης στη Σαχάρα πάνω από τον Ατλαντικό και προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Στα μέσα Δεκεμβρίου, τα Κανάρια Νησιά είδαν μια έντονη εισβολή σκόνης από τη Σαχάρα που προκάλεσε θολό ουρανό και κακή ποιότητα αέρα εν μέσω ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή του χρόνου. Οι προβλέψεις οπτικού βάθους αερολύματος CAMS (AOD) προέβλεψαν ισχυρό λοφίο (AOD > 1) στην περιοχή, ειδικά στα ανοιχτά της ακτής του Δυτικού Μαγκρέμπ. Η σκόνη της Σαχάρας εξαπλώνεται στη Νότια Ευρώπη, προκαλώντας κακή ποιότητα αέρα λόγω της λεπτής άμμου. 

Η σκόνη της ερήμου από τη Σαχάρα διοχετεύθηκε στην Ευρώπη από έναν ισχυρό νότιο άνεμο και μετακινήθηκε περαιτέρω στην Κεντρική Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα, η σκόνη της Σαχάρας έφτασε στην Ιβηρική Χερσόνησο, με δορυφορικές εικόνες να δείχνουν πώς το σύννεφο σκόνης εξαπλώθηκε σε όλη την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα καλύπτει Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία Facebook Twitter
Εικόνα από τη NASA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM