Η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε να εκδικηθεί και να κάνει «τις ΗΠΑ να πληρώσουν το τίμημα», μετά τις νέες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγιάνγκ.
Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν σε απάντηση των δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, αποτελούν «βίαιη παραβίαση της κυριαρχίας μας», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια μιας περιφερειακής συνάντησης, η Βόρεια Κορέα δηλώνει πως είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της, αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της. Η Πιονγιάνγκ επισημαίνει ακόμη πως δεν θα θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα ή τους πυραύλους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, σε κείμενο δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-χο, που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ στη Μανίλα, η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ «κατασκευασμένες» και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν «ισχυρά μέτρα» και πράξεις δικαιοσύνης. Ανέφερε πως το ψήφισμα δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταχραστεί την εξουσία τους.
Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων της Β. Κορέας τον Ιούλιο απέδειξαν πως το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο πεδίο βολής της και πως οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα νόμιμο μέσο άμυνας.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η ανακοίνωση αναγνώστηκε στην περιφερειακή σύνοδο της ASEAN, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ρι είπε πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) «είναι μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη και κράτος που έχει στην κατοχή του ICBN», Διηπειρωτικούς Βαλλιστικούς Πυραύλους.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα ή να απειλήσουμε με πυρηνικά όπλα οποιαδήποτε χώρα εκτός των ΗΠΑ, εκτός εάν συμμετάσχει σε δράση των ΗΠΑ εναντίον της ΛΔΒΚ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Ρι επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή «προσπαθούν να διεθνοποιήσουν το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου καταχρώμενες τα Ηνωμένα Έθνη» (και) προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα συνιστά «παγκόσμια απειλή». Είπε επίσης πως το πυρηνικό θέμα στην Κορεατική Χερσόνησο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στην παρούσα φάση σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εγκαταλείψει το «απειλητικό και προκλητικό μονοπάτι» που ακολουθεί και να εφαρμόσει επιπλέον διπλωματικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος της Πιονγιάνγκ για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Σε κοινή δήλωσή τους κατά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τους στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια στη Μανίλα, οι τρεις χώρες αναφέρουν πως οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά. Είπαν πως είναι δεσμευμένες στις κυρώσεις και στην παροχή βοήθειας προκειμένου να εφαρμοστούν, περιλαμβανομένων και των ελέγχων στις εξαγωγές.
Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει «στο 100%» τις νέες κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
«Η Κίνα θα εφαρμόσει αναμφίβολα το νέο ψήφισμα στο 100%, πλήρως και αυστηρά», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του, στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης που διεξάγεται στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Xinhua/AFP, BBC
σχόλια