Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν νέο αντιαεροπορικό πύραυλο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, συνεχίζοντας το πρόσφατο σερί δοκιμών όπλων.
Αυτή ήταν η δεύτερη γνωστή δοκιμή όπλων από την Πιονγιάνγκ αυτή την εβδομάδα, μετά από την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου την Τρίτη. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυραύλου cruise, με πιθανές πυρηνικές δυνατότητες.
Η Ακαδημία Αμυντικών Επιστημών- που διενήργησε τη δοκιμή- ανακοίνωσε ότι στόχος της ήταν να επιβεβαιωθεί η πρακτική λειτουργικότητα του εκτοξευτήρα του πυραύλου και του ραντάρ του μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το KCNA. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται πως δεν παρέστη στη δοκιμή, την οποία επέβλεψε ο Πακ Γιονγκ- τσον, μέλος του πολιτικού γραφείου και της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.
«Επιβεβαιώθηκε η αξιοσημείωτη πολεμική απόδοση του νέου τύπου αντιαεροπορικού πυραύλου με στοιχεία γρήγορης ταχύτητας ανταπόκρισης και ακρίβειας καθοδήγησης του συστήματος ελέγχου, όπως και της σημαντικής αύξησης της απόστασης κατάρριψης εναέριων στόχων», ανακοίνωσε η Ακαδημία, σύμφωνα με το KCNA.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Πιονγιάνγκ έχει αναφέρει πως οι δοκιμές όπλων τις οποίες πραγματοποιεί στοχεύουν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της, όπως κάνουν άλλες χώρες, ενώ έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για «διπλά στάνταρντ» και «εχθρική πολιτική» απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
Την Τετάρτη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να επιτεθεί στη Νότια Κορέα και ότι είναι πρόθυμος να ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Σεούλ. Όμως, κατηγόρησε τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί «πιο πονηρούς τρόπους και μεθόδους», επιδιώκοντας εχθρική πολιτική την ώρα που προτείνει διάλογο.
Οι τελευταίες δοκιμές έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη, μεταξύ άλλων από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι αυτές οι δοκιμές δημιουργούν «μεγαλύτερες προοπτικές αστάθειας και ανασφάλειας».
Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι ζήτησαν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό αρχικά επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα καθώς η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν την κατάσταση, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian