Με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία αντιμετωπίζει η διεθνής κοινή γνώμη τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας πως δεν διαθέτει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού.
Την επιτυχία της αυτή η Πιονγιάνγκ την αποδίδει στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αλλά και στο κλείσιμο των συνόρων της.
Όπως σημείωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Πακ Μίονγκ-σου (Pak Myong-su), διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Έκτακτων Αναγκών κατά της Επιδημίας της Βόρειας Κορέας, «ούτε ένα άτομο δεν έχει διαγνωστεί θετικό στον νέο κορωνοϊό στη χώρα μας έως τώρα».
«Έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα όπως επιθεωρήσεις και καραντίνα για όλο το προσωπικό που μπαίνει στη χώρα μας, έχουμε απολυμάνει όλα τα προϊόντα, έχουμε κλείσει τα σύνορα και μπλοκάρει αεροδιαδρόμους και θαλάσσιες προσβάσεις» πρόσθεσε.
Ωστόσο, Αμερικανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος στη Νότια Κορέα σημείωσε πως κάτι τέτοιο είναι «αναληθές», αποκαλώντας το «ανέφικτο ισχυρισμό».
Αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει το 1.200.000 και οι θάνατοι τους 70.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins.
Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι εφικτό;
Ο Αμερικανός στρατηγός, Ρόμπερτς Έιμπραμς, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των Βορειοκορεατών: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως πρόκειται για αναληθή ισχυρισμό βάσει όλων των πληροφοριών που διαθέτουμε» σημείωσε κατά την κοινή συνέντευξή του σε CNN και VOA.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν γνωστοποίησε σε τι αριθμό κρουσμάτων αναφέρεται ούτε πώς προκύπτει η πληροφόρησή του.
Από την άλλη, ο Όλιβερ Χόθαμ (Oliver Hotham), αρχισυντάκτης της αμερικανικής, εξειδικευμένης σε θέματα Βόρειας Κορέας, online εφημερίδας, NK News, συμφώνησε πως η Βόρεια Κορέα πιθανότατα έχει κρούσματα.
«Είναι απίθανο να μην έχει καθόλου κρούσματα, καθώς συνορεύει με Κίνα και Νότια Κορέα, ιδίως με την Κίνα, και δεδομένου του αριθμού χερσαίων εμπορικών διελεύσεων και οικονομικών σχέσεων, πραγματικά δεν βλέπω πώς θα ήταν δυνατό να έχουν αποτρέψει κάτι τέτοιο» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πάντως πως είναι απίθανο να δει η χώρα την πανδημία σε πλήρη έξαρση: «Όντως, πήραν μέτρα εγκαίρως. Θεωρώ πως είναι πιθανό να έχουν αποτρέψει την πλήρη έξαρση».
Πώς αντέδρασε στην πανδημία η Βόρεια Κορέα;
Όπως επισημαίνει το BBC, η Βόρεια Κορέα κινήθηκε γρήγορα, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανάσχεσης εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στα τέλη Ιανουαρίου, την περίοδο που η Κίνα κατέγραφε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, η Βόρεια Κορέα σφράγισε τα σύνορά της και στη συνέχεια έθεσε σε καραντίνα εκατοντάδες ξένους στην Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του NK News, πάνω από 10.000 πολίτες τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό - και 500 παραμένουν σε καραντίνα.
«Υπάρχει εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει μία ολόκληρη σελίδα για τα μέτρα εντός της χώρας αλλά και τη διεθνή κατάσταση» σημειώνει ο Χόθαμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι πολίτες στη Βόρεια Κορέα «έχουν πραγματική επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει».
Υπάρχει περίπτωση απόκρυψης των κρουσμάτων;
Για τη Βόρεια Κορέα η παραδοχή ύπαρξης κρουσμάτων ίσως είναι δείγμα «ήττας», επισημαίνει το BBC.
«Η χώρα έχει επενδύσει πολύ στην ανταπόκρισή της (στον κορωνοϊό) και έχει υπάρξει πολλή προπαγάνδα για το πόσο καλά τα πάει. Νομίζω πως το να παραδεχτούν τώρα πως υπάρχουν κρούσματα είναι σαν να παραδέχονται την ήττα τους. Νομίζω επίσης πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό και τρόμο στους πολίτες. Κι αν υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν, αυτό θα δημιουργούσε αστάθεια και περαιτέρω εξάπλωση του ιού» εξηγεί ο Χόθαμ.
Για προσπάθεια διατήρησης της καλής εικόνας της κάνει λόγο ο Φιοντόρ Τερτίτσκι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ: «Η χώρα παθαίνει γίνεται παρανοϊκή στο ενδεχόμενο γνωστοποίησης οποιασδήποτε πληροφορίας που ίσως την κάνει να φαίνεται κακή. Ο βασικός κανόνας είναι να μη λες τίποτα, εκτός αν υπάρχει καλός λόγος για το αντίθετο».
Πώς είναι το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται το BBC, το βορειοκορεάτικο σύστημα υγείας είναι καλύτερο απ' ὀ,τι πιστεύουν πολλοί.
«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πολύ, πολύ καλύτερη από άλλων χωρών με αντίστοιχο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό που έκαναν ήταν να εκπαιδεύσουν μεγάλο αριθμό γιατρών που, αν και με λιγότερα επαγγελματικά εχέγγυα και υποαμειβόμενοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους στη Δύση, παράσχουν τη βασική ιατρική φροντίδα στον πληθυσμό» αναφέρει ο Τερτίτσκι στο BBC.
Μαζί του συμφωνεί και ο Χόθαμ, προσθέτοντας πως το επίπεδο των υπηρεσιών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, σημειώνοντας πως η πρωτεύουσα διαθέτει σαφώς καλύτερες υποδομές και εξοπλισμό από την αγροτική Κορέα.
«Κάποιες επαρχίες είναι απελπιστικά υποχρηματοδοτημένες, υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καν τρεχούμενο νερό ή σταθερή ηλεκτροδότηση» λέει ο Χόθαμ.
Με πληροφορίες από BBC