Η ιστορία του Ιρανού αριστούχου- «Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες. Δεν είχα χαρτιά, ταυτότητα, τίποτα»

Η ιστορία του Ιρανού αριστούχου- «Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες. Δεν είχα χαρτιά, ταυτότητα, τίποτα» Facebook Twitter
Φωτ.: Aiolos Tv
0

Ο Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, ο Ιρανός που αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές μίλησε για το κατόρθωμά του αλλά και την περιπέτειά του μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Έφτασε στη Λέσβο, μέσω Τουρκίας, το 2019 με την οικογένειά του, μέσα σε μια βάρκα μαζί με άλλους πρόσφυγες.

«Ήταν νύχτα, φοβόμουν πολύ, δεν θα τη ξεχάσω ποτέ εκείνη τη νύχτα» είπε ο νεαρός Ιρανός, μιλώντας στο protothema.gr, ενώ θυμάται ότι χρειάστηκαν 50 ημέρες για να φτάσουν στην Ελλάδα. 

Αρχικά μεταφέρθηκαν στην Μόρια όπου έμειναν μέχρι την καταστροφή της. Μετά μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ και για λίγο χρονικό διάστημα στο Μαυροβούνι. Εκεί νοίκιασαν σπίτι.

Οι γονείς του δούλεψαν και κατάφεραν να πάρουν άσυλο.

Τρία χρόνια αργότερα, έγραψε 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Το 2019 δεν μιλούσε ελληνικά και προσπαθούσε να μάθει τη γλώσσα μιλώντας με τους εργαζόμενους στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων όπου διέμενε. Τώρα το μέλλον μοιάζει διαφορετικό, αισιόδοξο.

«Αυτή τη χρονιά δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες. Δεν είχα χαρτιά, δεν είχα ταυτότητα, τίποτα» είπε μιλώντας στο protothema.

Πρόσθεσε δε, ότι από τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης τον βοήθησαν για να μπορέσει να πάρει επίσημα έγγραφα και να δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις. 

«Χωρίς τους καθηγητές μου, τους συμμαθητές μου και του ανθρώπους του υπουργείου δεν θα ήμουν εδώ» λέει στο protothema.gr ο αριστούχος μαθητής από το Ιράν.

Ο Κούρο είχε ξεκινήσει κανονικά την φοίτηση του στο Ιράν αλλά μετά από τις εχθροπραξίες αναγκάστηκε να το παρατήσει για να έρθει μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.

Φοίτησε στην στην 1η Λυκείου δύο φορές, στο Ιράν και στο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Όταν οι γονείς του έμαθαν για τις υπηρεσίες των Παιδικών Χωριών SOS στο νησί, αποφάσισαν να τον εγγράψουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι εκπαιδευτικοί στα Παιδικά Χωριά SOS ανέλαβαν την προετοιμασία του για για την εισαγωγή του στο Πρότυπο Λύκειο της Λέσβου. Κατάφερε να μπει αφού έγραψε από τις υψηλότερες βαθμολογίες.

«Μέχρι την τελευταία μέρα πήγαινα σχολείο, ήμουν μόνος μου με τον καθηγητή τις τελευταίες μέρες, δεν ερχόταν κανείς άλλος» θυμάται ενώ επιθυμία του είναι να περάσει στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και να δουλέψει στην Ελλάδα.

Ο Κούρο έκανε και δύο αιτήσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να περάσει στις πανελλαδικές.

«Ο Κούρο ήταν ένα από τα παιδιά που υποστηρίξαμε μαθησιακά από το 2019 μέσω του εκπαιδευτικού μας προγράμματος στο Καρά Τεπέ Μυτιλήνης και αναλάβαμε την προετοιμασία του για την εισαγωγή του στο Πρότυπο Λύκειο της Λέσβου, όπου και τα κατάφερε σημειώνοντας μια από τις πιο υψηλές βαθμολογίες» σημειώνουν ο υπεύθυνοι στα Παιδικά Χωριά SOS.

Δεσμεύτηκαν δε, να συνεχίσουν να τον στηρίζουν αναλαμβάνοντας να καλύψουν την διαμονή του στους χώρους που διαθέτουν.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM