Η Αργεντινή ζήτησε από την Ιταλία να εκδοθεί ένας ιερέας που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα από το 1970 έως το 1980.
Όπως μεταφέρουν οι πληροφορίες, ο 86χρονος αιδεσιμότατος Φράνκο Ρεβερμπέρι, ο οποίος υπηρέτησε ως ιερέας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αργεντινή την περίοδο 1976-1983, αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με τη φερόμενη δολοφονία του 20χρονου πολιτικού ακτιβιστή Χοσέ Γκιγιέρμο Μπερόν το 1976 και τη φερόμενη συμμετοχή του σε βασανιστήρια.
Ο 86χρονος έχοντας αργεντίνικη και ιταλική υπηκοότητα, έφυγε από την Αργεντινή το 2011 αφού είχαν αρχίσει οι δίκες εναντίον στελεχών που ήταν φιλικά προσκείμενοι στη χούντα και επέστρεψε στην πόλη καταγωγής του κοντά στην Πάρμα. Έκτοτε ζούσε ανενόχλητος στην Ιταλία, όπου συνέχισε να τελεί λειτουργία μέχρι πρόσφατα. Αρνείται σταθερά κάθε αδίκημα και δεν έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής, ούτε έχει αφοριστεί από το Βατικανό.
Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε την έκδοσή του τον Οκτώβριο, όμως την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο άσκησε βέτο στην έκδοση, επικαλούμενος την προχωρημένη ηλικία του Ρεβερμπέρι και την κατάσταση της υγείας του. «Η κίνηση του Ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται σε αντίθεση με τις δικαστικές αποφάσεις κατά του Ρεβερμπέρι. Η τελευταία μας ελπίδα είναι ότι ο Ρεβερμπέρι μπορεί να διωχθεί ποινικά στην Ιταλία», δήλωσε μετά από το συμβάν ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Αργεντινή στην υπόθεση.
Ο πρόεδρος της 24 Marzo, της ΜΚΟ που εδρεύει στη Ρώμη και εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων της δικτατορίας της Αργεντινής, ζήτησε να δικαστεί στην Ιταλία. «Η ατιμωρησία δεν προβλέπεται από το νόμο. Είμαστε ήδη σε επαφή με τη Μόνιμη Συνέλευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σαν Ραφαέλ της Αργεντινής, η οποία είναι έτοιμη να καταθέσει καταγγελία στις ιταλικές αρχές για τα εγκλήματα του Ρεβερμπέρι. Εάν ο ιερέας δεν εκδοθεί, τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά στην Ιταλία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μετά το πραξικόπημα του 1976, ο στρατός της Αργεντινής συνέτριψε συστηματικά κάθε πιθανή αντιπολίτευση και τελικά δολοφόνησε περίπου 30.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι. Οι έγκυες κρατούμενες κρατούνταν ζωντανές μέχρι να γεννήσουν και πιστεύεται ότι περίπου 500 μωρά δόθηκαν σε άτεκνα στρατιωτικά ζευγάρια για να τα μεγαλώσουν ως δικά τους. Μέχρι στιγμής 133 από αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία και σήμερα είναι 40 ετών, έχουν επανενωθεί με τις βιολογικές τους οικογένειες. Το 1985, μόλις δύο χρόνια μετά την επιστροφή της Αργεντινής στη δημοκρατία, ο ηγέτης της χούντας Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πολλοί από τους εγκληματίες που συμμετείχαν τότε σε αυτά τα καθεστώτα κατέφυγαν στην Ιταλία, εκμεταλλευόμενοι την ιταλική καταγωγή τους και τη διπλή υπηκοότητά τους.
Με πληροφορίες από Guardian