Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε διαδικασία για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit, σε βάρος της Βρετανίας, μετά την απόφαση του Λονδίνου να αλλάξει μονομερώς τους εμπορικούς διακανονισμούς για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι Βρυξέλλες έστειλαν έστειλε επιστολή επίσημης ενημέρωσης για την εκκίνηση διαδικασίας παραβίασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστολή προστίμων, αν και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε έναν χρόνο, κάτι που αφήνει περιθώριο για εξεύρεση λύσης.
Η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ αφήνει τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ενιαίας αγοράς αγαθών της ΕΕ και απαιτεί ελέγχους σε αγαθά που φτάνουν εκεί από άλλες βρετανικές περιοχές.
Κάποιοι από αυτούς τους ελέγχους επρόκειτο να ξεκινήσουν με την εκπνοή της περίοδος χάριτος, στα τέλη Μαρτίου. Όμως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρατείνει μονομερώς αυτή την περίοδο χάριτος έως την 1η Οκτωβρίου, απόφαση που η ΕΕ ζητά να ανατραπεί με την επιστολή της.
Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία και ανέφερε ότι θα απαντήσει στις νομικές ενέργειες της ΕΕ «εν ευθέτω χρόνω».
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε ξεχωριστή επιστολή προς τον Ντέιβιντ Φροστ, τον Βρετανό αρμόδιο για τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ζητά να γίνουν συζητήσεις αυτόν τον μήνα, για επίλυση του ζητήματος.
«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν από κοινού στο (ειδικό) πρωτόκολλο (για τη Βόρεια Ιρλανδία). Δεσμευθήκαμε να το θέσουμε σε εφαρμογή από κοινού. Οι μονομερείς αποφάσεις και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιβαίνουν στον ίδιο τον σκοπό (του πρωτοκόλλου) και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», επισημαίνει σε ανακοίνωση ο Σέφτσοβιτς, ενώ σημειώνει πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες «που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η παράταση είναι απλά μια τεχνική απόφαση, που είχε στόχο να είναι δίκαια. Το πρωτόκολλο, ανέφερε, θα πρέπει να εγγυηθεί το εμπόριο ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και στα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.
«Αυτό προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε με κάποια προσωρινά και τεχνικά μέτρα, τα οποία θεωρούμε πολύ λογικά, αλλά προφανώς ανυπομονούμε για τις συζητήσεις μας με τους φίλους μας στην ΕΕ και να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP