Οι περισσότεροι παρουσιαστές ειδήσεων αναπόφευκτα δεν παρουσιάζουν τον αληθινό εαυτό τους μπροστά στην κάμερα. Η φωνή τους είναι λίγο στομφώδης και η γενικότερη στάση τους χαρακτηρίζεται από σοβαροφάνεια.
Το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης σε ένα τηλεοπτικό στούντιο στο Μανχάταν η Christiane Amanpour έκανε πρόβες για το βραδινό της talkshow το οποίο ξεκινάει απόψε και θα προβάλλεται στις 20:00 και στις 22:00 ώρα Αμερικής στο CNN International. Αυτό σηματοδοτεί και την επιστροφή της στο δίκτυο το οποίο την φιλοξενούσε για 27 χρόνια μέχρι και το 2010, οπότε και αποχώρησε για να ενσωματωθεί στο δυναμικό του ΑΒC.
Η επιρροή της Amanpour είναι τόσο μεγάλη που κατάφερε για δεύτερη φορά στην καριέρα της να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει σε δύο δίκτυα ταυτόχρονα (από το 1996 έως το 2005 είχε υπογράψει τόσο στο CNN όσο και στο CBS) καθώς θα παρουσιάζει και ειδικές εκπομπές στο ABC. Με την σειρά του το CNN φαίνεται να την ανταμείβει για την επιστροφή της, διαφημίζοντας την εκπομπή της στην βραδινή ζώνη του CNN International.
Το σκηνικό περιλαμβάνει την Amanpour να κάθεται σε ένα στρογγυλό τραπέζι ανάμεσα στους καλεσμένους της, τον ιστορικό Simon Schama και τον αρθρογράφο της Wall Street Journal Bret Stephens. Μετά από 20 λεπτά οι κάμερες σβήνουν και οι καλεσμένοι εμφανίζονται εμφανώς πιο χαλαροί. Ωστόσο η οικοδέσποινα δεν αλλάζει την στάση της και συνεχίζει την συζήτηση στον ίδιο σοβαρό τόνο, κάνοντάς τους να φαίνονται κάπως αμήχανοι μην μπορώντας να καταλάβουν εαν είναι ακόμα στον αέρα ή όχι. Ο συνδυασμός της πολυμάθειας και της περιέργειάς της καθώς και της ευελιξίας της σε όλων των ειδών τα θέματα, την έχουν κάνει το πολύ δημοφιλές τηλεοπτικό πρόσωπο που είναι.
Σε συνέντευξη της στην Guardian λεεί: "Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που μου δίνεται η δυνατότητα να επανασυνδεθώ με το παγκόσμιο κοινό.’’
Δεδομένου του ότι στην Αμερική το CNN υστερεί σε σύγκριση με άλλα ενημερωτικά κανάλια, όπως το Fox και το MSNBC, η επιστροφή της Amanpour δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή. Ωστόσο αυτή η μετακίνηση φαίνεται να ευνοεί και την ίδια την Amanpour κάθως οι προηγούμενες εκπομπές της είχαν σημειώσει πτωτικές τάσεις τηλεθέασης.
"Το να είναι κανείς παρουσιαστής του This Week είναι μια σπουδαία ευκαιρία και θα ήταν ανόητο από μέρους μου να την απορρίψω. Πήγα εκεί με στόχο να δώσω στην εκπομπή μια παγκόσμια προοπτική ωστόσο η προεδρική κούρσα μάς ανάγκασε να σταθούμε περισσότερο σε εγχώρια ζητήματα.’’
Όταν ρωτήθηκε για το πώς η δική της εκπομπή θα διαφέρει σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα απάντησε διστακτικά λέγοντας:’’Κοιτάξτε δεν έχω αυταπάτες ότι μπορώ να αλλάξω τελείως την πορεία ενός τέτοιου είδους εκπομπής ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχει χώρος για καινούργια πράγματα. Ευελπιστώ να εμβαθύνουμε στα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και όχι να μένουμε στην επιφάνεια των ειδήσεων.
Μπορεί η ίδια να μην το παραδέχεται αλλά είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτό που κάνει μια εκπομπή να διαφέρει είναι η προσωπικότητα του παρουσιαστή. Και σε αυτό η Amanpour έχει έναν άσο στον μανίκι.
Το διεθνές της υπόβαθρο σε συνδυασμό με την προσωπικότητα της (μεγάλωσε και σπούδασε στο Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) και η επαγγελματική της πορεία (η κάλυψή της στον πόλεμο στη Βοσνία και συνεντεύξεις με ηγέτες όπως ο Yasser Arafat) της δίνουν μια ξεχωριστή προοπτική.
"Είμαι πολύ τυχερή στην καριέρα μου - όντας γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Η Nancy Pelosi μου είπε πως έχει πάρει 200 χρόνια για να φτάσουμε στο 17% των γυναικών στο Κογκρέσο σε μια χώρα που το 50.8% του πληθυσμού είναι γυναίκες. Θα χρειαστούν άλλα 600 χρόνια για να υπάρξει ισοτιμία στο Κογκρέσο. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη συμμετοχή των γυναικών στην Αμερική και την Ευρώπη. Και θα μπορούσαμε, παρακαλώ, να έχουμε μια γυναίκα επικεφαλής μιας εκπομπής ειδήσεων στην Αμερική; Ήρθε η ώρα!’’
Πηγή: guardian
σχόλια