Μια υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου αναφέρει ότι η ανάλυση των εικόνων από συντρίμμια επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει βορειοκορεατικούς πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με περίληψη έκθεσης που κυκλοφόρησε σε την Πέμπτη.
Τα συμπεράσματα της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) ακολουθούν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους και οβίδες πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα αφού ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για μια σπάνια σύνοδο κορυφής τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, η DIA, χρησιμοποίησε κυρίως φωτογραφικό υλικό από ανοικτές πηγές για να επιβεβαιώσει πως συντρίμμια που βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) προέρχονταν από βαλλιστικό πύραυλο βραχέος βεληνεκούς βορειοκορεατικής προέλευσης. Η DIA συνέκρινε οπτικό υλικό που είχε μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας με φωτογραφίες θραυσμάτων πυραύλου που βρέθηκαν στην Ουκρανία. «Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους που παράγονται στη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πριν από την έκθεση.
Η Σεούλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Πιονγκγιάνγκ πως έστειλε χιλιάδες κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά στη Μόσχα, παραβιάζοντας κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος των δυο κρατών — στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Οι εισαγγελείς της Ουκρανίας δήλωσαν νωρίτερα τον Μάιο ότι είχαν εξετάσει συντρίμμια από 21 από τους περίπου 50 βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν την απειλή από τη συνεργασία της Μόσχας με την Πιονγκγιάνγκ.
Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας ευθύνονται για ένα μικρό μέρος των επιδρομών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία, αλλά η εικαζόμενη χρήση τους έχει προκαλέσει ανησυχία από τη Σεούλ στην Ουάσιγκτον, επειδή μπορεί να προαναγγέλλει το τέλος της σχεδόν δύο δεκαετιών συναίνεσης μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή της Πιονγκγιάνγκ από την επέκταση των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της.
Εκτός από το να παρέχει στη Βόρεια Κορέα την ευκαιρία να δοκιμάσει πυραύλους, η Ρωσία έχει λάβει μέτρα που θα δυσκολέψουν τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθούν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ το 2006. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση των παρατηρητών των κυρώσεων του ΟΗΕ - γνωστές ως ομάδα εμπειρογνωμόνων - που επί 15 χρόνια παρακολουθεί την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας.
Μέρες πριν από τη λήξη της εντολής της, η επιτροπή υπέβαλε έκθεση που επιβεβαίωνε για πρώτη φορά ότι, κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, ένας βαλλιστικός πύραυλος κατασκευής Βόρειας Κορέας γνωστός ως Hwasong-11 είχε πλήξει την ουκρανική πόλη Χάρκοβο.
Με πληροφορίες από Reuters