Η Ρωσία διατηρεί «ζωντανή» την πυρηνική απειλή και για πολλούς Ουκρανούς δεν πρόκειται, απλώς, για κούφια λόγια αλλά μία πραγματική πιθανότητα που τους αναγκάζει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σέρχιι Πρίτουλα στο κέντρο του Κιέβου διαθέτει δύο καταφύγια: ένα για τις συμβατικές ρωσικές επιθέσεις και ένα δεύτερο για πυρηνικό χτύπημα.
«Το δεύτερο καταφύγιο είναι κατάλληλα εξοπλισμένο. Έχει φάρμακα, φαγητό, πόσιμο και αποσταγμένο νερό, φακούς και μπαταρίες» είπε ο ίδιος ο Πρίτουλα, ο επικεφαλής του Ιδρύματος. «Το να προβλέψεις τις πράξεις του ρωσικού στρατού και της πολιτικής ηγεσίας είναι πάντα δύσκολο, εάν αναλυθεί με την κοινή λογική. Είναι μεγάλη ατυχία να έχουμε αυτόν τον γείτονα. Γι' αυτό τον λόγο, οτιδήποτε έχει να κάνει με πυρηνική απειλή πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά, σαν αληθινή απειλή, και να προετοιμαστούμε αναλόγως».
Η ρητορική της Μόσχας προκαλεί ανησυχία
Ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποτελεί τον κύριο υποκινητή της πυρηνικής απειλής, με συνεχείς υπενθυμίσεις των δυνατοτήτων της χώρας του. Προ ημερών, ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας προειδοποίησε ότι ο στόχος του Κιέβου να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη του «αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του κράτους μας και για τον διαμελισμό της σημερινής Ρωσίας» κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «άμεσο λόγο» για την εφαρμογή της πυρηνικής αποτροπής.
Η έμμεση αυτή απειλή ήρθε την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν τη μία μετά την άλλη ήττα στο πεδίο των μαχών.
Η αντίδραση του Κιέβου στις δηλώσεις του ήρθε διά στόματος του Ολεκσίι Ντανίλοβ, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «πράξη αυτοκτονίας». «Η Ρωσία θα γίνει, επιτέλους, ο νούμερο ένα εχθρός όλου του κόσμου».
Ακόμα και η Κίνα, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, αποτρέπει από τη χρήση πυρηνικών. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος».
Από πλευράς του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε, απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, πως θα ήταν «απίστευτα σοβαρό λάθος» η χρήση τους.
«Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο»
Οι διεθνείς προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να ηρεμούν τους Ουκρανούς, όμως, που συνεχίζουν απρόσκοπτα τις προετοιμασίες. Στο Κίεβο είναι εκατοντάδες τα καταφύγια, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν κριθεί αναγκαίο.
«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες μάς δίδαξαν πως μπορεί να γίνει ο,τιδήποτε. Ως αξιωματούχος, προετοιμάζομαι για το χειρότερο σενάριο, αλλά ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά» σημείωσε ο Ολεκσίι Κουλέμπα, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταφύγια έχουν εξαερισμό, δύο εισόδους και έως τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν εξοπλιστεί με ραδιόφωνα, που οι ιθύνοντες θεωρούν το μόνο μέσο επικοινωνίας σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος.
Προσφάτως, οι Αρχές της χώρας είχαν εκδώσει και σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες, με βάση την εμπειρία και από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, για το τι πρέπει να κάνουν εάν υλοποιηθούν οι φόβοι.
«Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης: χρήση πυρηνικών όπλων, "βρώμικη βόμβα" ή σε περίπτωση ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο» αναφέρεται σε αυτές.
Οι οδηγίες περιγράφουν λεπτομερώς τα πάντα, από το να μην κοιτάξουν οι πολίτες την έκρηξη - ή την αντανάκλασή της - να καλύπτουν τα αυτιά τους και να προστατευθούν από τις επιπτώσεις του ωστικού κύματος. Επίσης, τα ρούχα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως μετά. «Τρέξτε να καλυφθείτε μόλις μπορέσετε να σταθείτε στα πόδια σας και όταν περάσει το ωστικό κύμα από τη χρήση πυρηνικών όπλων».
Στις αρχές Οκτωβρίου, η διοίκηση της πρωτεύουσας δήλωσε ότι η πόλη διαθέτει αρκετά χάπια ιωδιούχου καλίου - φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της απορρόφησης του ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα - για να τα διανείμει σε ιατρικές εγκαταστάσεις και οικογενειακούς γιατρούς «σε περίπτωση απειλής ραδιενέργειας ή έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία».
«Εάν είναι απαραίτητη η εκκένωση, το ιωδιούχο κάλιο θα διανεμηθεί στα σημεία εκκένωσης στα μέλη του πληθυσμού που εκτέθηκαν στη ζώνη ακτινοβολίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών» πρόσθεσε η διοίκηση.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Κιέβου λαμβάνουν και προσωπικά προληπτικά μέτρα. Έχουν αγοράσει φάρμακα και εύχονται να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν.
«Θέλω πολύ να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει πυρηνική επίθεση. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε αυτόν τον ανυπόφορο γείτονα, άρα δεν έχουμε καμία επιλογή από το να πιστέψουμε πως αυτό το παράλογο πράγμα μπορεί πραγματικά να γίνει» σημείωσε μία κάτοικος.
Στα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου έχουν χορηγηθεί κατάλληλα φάρμακα και έχουν, επίσης, εκπαιδευτεί σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης - αν και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας και του στρατού δεν διευκρίνισαν ποιες ήταν αυτές οι οδηγίες.
Αξιωματούχοι, πάντως, εκτιμούν πως η πυρηνική απειλή δεν θα παρέλθει σύντομα.
Με πληροφορίες από Politico