Στους δύσκολους καιρούς της λιτότητας, αναζητούνται “εξιλαστήρια θύματα”, πότε για τις απολαβές τους σε επιδόματα, πότε για τις συντάξεις. Στην Ιταλία η πρώην πορνοστάρ Ιλόνα Στάλερ, πιο γνωστή ως «Τσιτσιολίνα», δέχεται τις επικρίσεις των συμπατριωτών της, στην προσπάθεια να πάρει την βουλευτική της σύνταξη ύψους 39.000 ευρώ ετησίως. Παρότι “γαλούχησε” ολόκληρες γενιές αρσενικών που αποθέωναν τις ικανότητες της, τώρα η προσπάθεια της με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων της να πάρει τη βουλευτική σύνταξη, συναντά τις αντιδράσεις του κόσμου που νοιώθει όλο και πιο “βαρύ” το πακέτο λιτότητας ύψους 54 δις το οποίο ψήφισε η Βουλή. (Σήμερα ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε μάλιστα την Ιταλία, αναγκάζοντας τον Μπερλουσκόνι να δηλώσει αντιδρώντας, ότι δεν αντικατοπτρίζει αυτή η υποβάθμιση την πραγματικότητα).
Η ουγγρικής καταγωγής Τσιτσιολίνα, είχε καταφέρει να μπει στη Βουλή για πέντε χρόνια από το 1987 ως το 1992, όταν οι Ιταλοί άρχισαν να βλέπουν πιο “ελαφρά” τη δημοκρατία τους με αποτέλεσμα λίγο μετά να έρθουν τα χειρότερα με τον Σίλβιο. Πάντως κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας, στην οποία συνέβαλε και η συχνή αποκάλυψη του στήθους της η Τσιτσιολίνα πάλεψε για θέματα της “αρμοδιότητας' της προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία και τη δημιουργία πάρκων και ξενοδοχείων για ζευγαράκια.
Τώρα αντιμετωπίζει τη δυσφορία των Ιταλών στην προσπάθεια να λάβει την ισόβια σύνταξη της, την οποία δικαιούται σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, έστω κι αν θήτευσε μόλις πέντε χρόνια.
Η ίδια πάντως επιμένει στο νόμιμο δικαίωμα της. “Αυτά τα χρήματα τα κέρδισα και είμαι περήφανη για αυτό. Αφού δικαιούνται όλοι οι πολιτικοί, πρώην μέλη του Κοινοβουλίου αποζημίωση, τη δικαιούμαι κι εγώ”, δηλώνει η πρώην πόρνο-σταρ.
Η συζήτηση για τα προνόμια των Ιταλών βουλευτών έχει ανοίξει συνολικά και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πλήθος από αυτά. Όπως επισημαίνει το www.tovima.gr, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου( στην αντίστοιχη του δικού μας πάντως δεν θα βρεις κάτι σχετικό) ο ακαθάριστος μισθός ενός βουλευτή της Κάτω Βουλής ανέρχεται σε 140.000 ευρώ ετησίως, με ένα επιπλέον επίδομα παραστάσεως ύψους 42.000 ευρώ και κάλυψη βουλευτικών εξόδων ύψους ως και 63.000 ευρώ. Παράλληλα, οι Ιταλοί πολιτικοί δικαιούνται να μετακινούνται δωρεάν με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, μέσω αέρα και θαλάσσης εντός των ορίων της χώρας, αλλά και να μην πληρώνουν διόδια.
σχόλια