Ιαπωνία: Μια γυναίκα σε πόστο εκτελεστικού διευθυντή της κεντρικής τράπεζας- Η πρώτη σε 138 χρόνια

Ιαπωνία: Μια γυναίκα σε πόστο εκτελεστικού διευθυντή της κεντρικής τράπεζας- Η πρώτη σε 138 χρόνια Facebook Twitter
EPA
0

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διόρισε γυναίκα σε θέση εκτελεστικού διευθυντή για πρώτη φορά στα 138 χρόνια ιστορίας της.

Η Τοκίκο Σιμίζου είναι η τραπεζίτης που σπάει αυτό το ανδροκρατούμενο «οχυρό». Η 55χρονη διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια στο πλαίσιο σαρωτικών αναδιαρθρώσεων που έκανε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Είναι ανάμεσα στα έξι στελέχη που έχουν την ευθύνη των καθημερινών επιχειρήσεων της Bank of Japan.

Η Σιμίζου άρχισε να εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας το 1987. Είχε αναλάβει πόστα στο τμήμα χρηματαγορών και ξένου συναλλάγματος, ενώ ήταν γενική διευθύντρια για την Ευρώπη και επικεφαλής εκπρόσωπος της τράπεζας στο Λονδίνο από το 2016 ως το 2018.

Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία ιδρύθηκε το 1882. Όμως, μόλις στο 13% των υψηλόβαθμων διευθυντικών πόστων βρίσκονται γυναίκες, ενώ αποτελούν μόνο το 20% των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με νομικά ζητήματα, συστήματα πληρωμών και τραπεζογραμμάτια.

Στο συμβούλιο πολιτικής της τράπεζας- το κέντρο των αποφάσεων που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της- υπάρχουν γυναίκες από το 1998, όταν συστάθηκε. Όμως, από τα 9 μέλη του μόνο μία είναι γυναίκα, ενώ η Bank of Japan δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής.

Η Ιαπωνία είναι πολύ χαμηλά στην κατάταξη των χωρών σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, μόλις στην 121η θέση ανάμεσα σε 153 χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πρόσφατα, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις οι δηλώσεις του δημάρχου της Οσάκα, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού τα ψώνια δεν πρέπει να τα κάνουν οι γυναίκες, γιατί καθυστερούν, αλλά οι άνδρες, επειδή δεν χρονοτριβούν και έτσι αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους πελάτες.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM
Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM