Η ιαπωνική κυβέρνηση επιδίκασε αποζημίωση σε διεμφυλικό άτομο στο οποίο δεν επιτρεπόταν η είσοδος στις γυναικείες τουαλέτες, στο χώρο εργασίας του.
Δικαστήριο του Τόκιο έκρινε πως ήταν παράνομο εκ μέρους της προϊστάμενης αρχής της εργαζόμενης να ζητά να «γίνει άνδρας ξανά» και να μην της επιτρέπει να κινείται εντός της εργασίας της βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται, επιδικάζοντας στην ενάγουσα αποζημίωση 1,32 εκατομμυρίων γεν (περίπου 10.000 ευρώ) για ηθική βλάβη.
«Το δικαστήριο επίσης έδωσε εντολή να επιτραπεί η χρήση της γυναικείας τουαλέτας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για την τρανς ταυτότητά της» ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Ο δικαστής Τακέσι Εμπάρα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι υποδείξεις τού εργοδότη για το ποια τουαλέτα θα χρησιμοποιεί η εργαζόμενη «υπερβαίνει το όριο της νόμιμης δικαιοδοσίας του».
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση τέτοιου είδους στην Ιαπωνία, που δικαιώνει διεμφυλικό άτομο σε εργασιακό περιβάλλον και αναγνωρίζει υπέρ του αποζημίωση.
Η συγκεκριμένη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, προσλήφθηκε ως άνδρας και ξεκίνησε να πηγαίνει στη δουλειά ως γυναίκα το 2010, με την συναίνεση των εργοδοτών της. Ωστόσο, κάποιες συνάδελφοί της αξίωσαν να χρησιμοποιεί άλλες τουαλέτες - κοινώς ή τις τουαλέτες για ΑμεΑ ή εκείνες άλλων ορόφων, πολύ μακριά από το δικό της γραφείο - οδηγώντας τη σε προσφυγή στην ιαπωνική δικαιοσύνη, το 2015.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ορόσημο για τον τρανς πληθυσμό της χώρας που φέρει το στίγμα στην ιαπωνική κοινωνία και, κυρίως, στο διαβόητα συντηρητικό εργασιακό περιβάλλον.
Ποσοστό περίπου 90% από τους τρανς που αναζητούν θέση στην αγορά εργασίας έχουν βιώσει προβλήματα και διακρίσεις στην αρτηριοσκληρωτική διαδικασία προσλήψεων της Ιαπωνίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο από τη ΜΚΟ ReBit, επιβεβαιώνοντας πως σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα εξακολουθούν να επικρατούν.
Με πληροφορίες από Telegraph/Mainichi/JapanToday
σχόλια