Η Ινδία πέρασε το όριο των 1.000 θανάτων από κορωνοϊό, με περίπου 31.000 περιστατικά μόλυνσης, αριθμοί αρκετά μικρότεροι εκείνων της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, προκαλώντας αμηχανία στους ειδικούς.
Οι τελευταίοι φοβούνται μια υγειονομική καταστροφή στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα στον κόσμο (1,3 δισεκ. κάτοικοι), με το επισφαλές σύστημα υγείας και τις τεράστιες παραγκουπόλεις.
Όμως η Ινδία καταγράφει μέχρι σήμερα λίγα παραπάνω από 31.000 κρούσματα κορωνοϊού και 1.007 θανάτους, μακράν της προαναγγελθείσας καταστροφής.
«Μπορεί η τροχιά της επιδημίας στην Ινδία να είναι πολύ διαφορετική για λόγους που δεν αντιλαμβανόμαστε. Προς το παρόν διαθέτουμε μόνο υποθέσεις για να εξηγήσουμε το φαινόμενο και καμία βεβαιότητα», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πραμπάτ Τζα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Ανάμεσα στους πιθανούς παράγοντες που προβάλλονται για την εξήγηση του φαινομένου, είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός αποτελείται από πολλούς νέους που αντιστέκονται καλύτερα σε αυτό τον τύπο του ιού.
Μήπως το εμβόλιο BCG (Bacille Calmette-Guérin) που γίνεται μαζικά στην Ινδία κατά της φυματίωσης, θα μπορούσε να προστατεύει από αυτή την επιδημία; Πολλές δοκιμές εξετάζουν τα ενδεχόμενα προστατευτικά αποτελέσματα του εμβολίου αυτού, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο.
Οι ειδικοί προβάλλουν κυρίως την εφαρμογή αυστηρών μέτρων περιορισμού σε εθνικό επίπεδο από τις 25 Μαρτίου, ενώ είχαν καταγραφεί μόλις λίγο πάνω από 600 κρούσματα και 100 θάνατοι στη χώρα.
Αυτή η διακοπή της (οικονομικής) δραστηριότητας ήταν ένα τρομερό πλήγμα για τους πιο φτωχούς Ινδούς και τα εκατομμύρια των εργαζόμενων με μεροκάματο, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς εισόδημα και έπρεπε να επιστρέψουν με τα πόδια στα χωριά τους, πολλές φορές διασχίζοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Όμως χωρίς αυτό το μέτρο περιορισμού, 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τις αρχές που ανακοίνωσαν παράταση του μέτρου έως τις 3 Μαΐου.
Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρυχθεί μια νίκη, καθώς οι αριθμοί των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι πιθανόν κατώτεροι των πραγματικών λόγω του μικρού αριθμού διενεργούμενων διαγνωστικών τεστ.
«Διαπιστώνουμε πως οι αριθμοί είναι χαμηλοί, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τους ερμηνεύσουμε», συνοψίζει ο διάσημος Ινδός ιολόγος, Τ. Τζέικομπ Τζον. «Προχωράμε στα τυφλά για να μάθουμε τους αληθινούς αριθμούς», προσθέτει.
Η αμφιβολία πλανάται επίσης σχετικά με τον αληθινό αριθμό των θανάτων. Ακόμη και πριν από την πανδημία, σχεδόν οι μισοί από τους 10 εκατομμύρια θανάτους που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ινδία, δεν καταγράφονται, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, υπογραμμίζει ο Πραμπάτ Τζα.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού, καταχωρούνται μόνο οι θάνατοι από κορωνοϊό στα νοσοκομεία και είναι αδύνατο να σχηματιστεί μια εικόνα για την κατάσταση σε απομονωμένα χωριά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP