Ινδία: Έρευνα για ιστοσελίδα που πρόσφερε Μουσουλμάνες προς «πώληση»

Ινδία: Έρευνα για ιστοσελίδα που πρόσφερε Μουσουλμάνες προς «πώληση» Facebook Twitter
Unsplash
0

Η ινδική κυβέρνηση κάνει έρευνα για ιστοσελίδα που δήθεν πρόσφερε προς «πώληση» Μουσουλμάνες, λίγους μήνες μετά την ψεύτικη διαδικτυακή δημοπρασία αυτού του είδους που είχε προκαλέσει οργή στη χώρα. 

Η ιστοσελίδα είχε δημιουργηθεί στην αμερικανική πλατφόρμα GitHub και ονομαζόταν «Bulli Bai». Σε αυτή είχαν αναρτηθεί οι φωτογραφίες 100 Μουσουλμάνων γυναικών, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζουμπάιρ, συνιδρυτή της ινδικής ιστοσελίδας fact-checking Alt News. Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι έβγαλε screenshot όλων των φωτογραφιών, προτού αυτές διαγραφούν. 

Πλέον, η σελίδα έχει αφαιρεθεί και δεν υπάρχει ένδειξη ότι είχε χρησιμοποιηθεί για κάποιο άλλο λόγο πέρα από το να παρενοχλήσει Μουσουλμάνες με μία ψεύτικη δημοπρασία. Η GitHub, που ανήκει στη Microsoft, ανακοίνωσε ότι διέγραψε έναν λογαριασμό. 

Σύμφωνα με τον Ζουμπαΐρ, που βοηθά την αστυνομία με την έρευνα, η ιστοσελίδα περιελάμβανε φωτογραφίες της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Πακιστανής Μαλάλα Γιουσαφζάι, όπως και της γνωστής Ινδής ηθοποιού Σαμπάνα Αζμί. Αρκετές δημοσιογράφοι και ακτιβίστριες στην Ινδία επίσης δημοσίευσαν screenshot της ιστοσελίδας, αφού βρήκαν φωτογραφίες τους εκεί. 

«Όλη η ιστοσελίδα φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξευτελίσει και να προσβάλει τις Μουσουλμάνες», έγραψε η δημοσιογράφος Ισμάτ Άρα σε καταγγελία που έκανε στην αστυνομία. Η ίδια βρήκε φωτογραφία της στην ιστοσελίδα. 

Η αποκάλυψη της ιστοσελίδας προκάλεσε οργή στο Twitter και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν το κυβερνών κόμμα BJP να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και της στόχευσης των Μουσουλμάνων γυναικών. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται με την αστυνομία στο Δελχί και το Μουμπάι για αυτό το ζήτημα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Τεχνολογίας της Ινδίας, Άσβινι Βάισναου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ινδία. Τον περασμένο Ιούλιο οι φωτογραφίες πάνω από 80 Μουσουλμάνων γυναικών- ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, συγγραφείς και influencer- δημοσιεύθηκαν σε εφαρμογή με το όνομα Sulli Deals. Οι χρήστες μπορούσαν να «αγοράσουν» τις γυναίκες, σαν προϊόντα, σε δημοπρασία στην ιστοσελίδα, που επίσης φιλοξενούνταν στο GitHub. 

Τότε, γυναίκες είχαν δηλώσει στο CNN ότι η διαδικτυακή κακοποίηση που αντιμετωπίζουν είναι ενδεικτική της στάσης απέναντι στους Μουσουλμάνους στην Ινδία, από τότε που το εθνικιστικό BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πήρε την εξουσία, το 2014. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αναφορές για εγκλήματα μίσους εναντίον Μουσουλμάνων. 

Μία χρήστης του Twitter, η Χίμπα Μπεγκ ανέφερε ότι φωτογραφίες της χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις. «Λογόκρινα τον εαυτό μου, μετά βίας μιλάω πλέον εδώ, παρόλα αυτά με “πουλάνε” στο διαδίκτυο. Πόσα deal θα χρειαστούν για να δούμε δράση;», έγραψε. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM
Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ζιζέλ Πελικό θα επιστρέψει στην ανωνυμία - γεγονός δύσκολο μετά την διεθνή δημοσιότητα της δίκης και της ίδιας - ή θα επιλέξει το ρόλο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ